U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
“ANUKA” domácí elektrická udírna
Kategorie: Volný čas /komerční příloha/ | Autor: Marie Martinovská
NOVINKA, která potěší milovníky dobrého jídla Na stránkách časopisu Chatař & chalupář jsem Vám již představila novozélandské sušičky ovoce a zeleniny Ezidri a švýcarské zahradní plynové grily Outdoorchef, které dodává na náš trh firma Able Electric.
Firma Able Electric opět přichází s úplnou novinkou, která by měla mít na našem trhu premiéru v srpnu – novozélandskou domácí udírnou “ANUKA”. Měla jsem možnost prakticky se seznámit s prvními vzorky, které k nám přišly. ANUKA mě zaujala již na první pohled svým designem a výraznou modrou barvou. Mimochodem název ANUKA je, jak jsem se dozvěděla, odvozen od vzácného novozélandského stromu MANUKY. Na udírnu jsem byla zvědavá již proto, že s uzením mám zkušenosti z dětství. Odjakživa bylo uzení součástí každé vesnické zabijačky. Dodnes mě provázejí vzpomínky na vůní dřeva a čerstvě uzeného masa. Žádná kupovaná uzenina se nevyrovná chutí a vůni podomácku uzenému masu. Samozřejmě takové uzení nebyla jednoduchá záležitost. Maso se nakládalo na několik týdnů do slaného nálevu. Pak se pozvolna řadu hodin udilo. V udírně se topilo švestkovým dřevem a pilinami. Stále se sledovala teplota, aby nebyla příliš vysoká a maso se nespálilo nebo nevysušilo. O to více mě zajímal výsledek z “malé” ANUKY. Při seznámení s návodem je hned vidět rozdíl. Zatímco tradiční způsob uzení, určený spíše pro konzervaci masa, je náročný na čas a přípravu (odborníci hovoří o uzení tzv. studeným kouřem), ANUKA nabízí uzení teplým kouřem, způsob při kterém se potraviny udí a zároveň tepelně upravují. Kouřem provoněný pokrm je hotový do hodiny. Ale dost teorie. Z kuchařky, přiložené k ANUCE, jsem napoprvé vybrala exoticky znějící recept Kuřecí prsíčka marinovaná v limetkovo – česnekové marinádě. Po půl hodině marinování jsem napíchla kuřecí kousky na špíz a položila na rošt, nasypala piliny, přiložené u ANUKY. Ještě nastavit čas (pro kuře jsem radši volila delší dobu 45 minut) a vše je hotovo. Již za několik minut se z ANUKY začalo jemně kouřit a známá intenzivní vůně čerstvě uzeného masa mě vracela ve vzpomínkách zpátky. Přiznám se, že je těžké vydržet celých 45 minut, ale výsledek stál za to! Štavnaté kousky kuřecího masa provoněné aromatickým kouřem více než předčily moje očekávání. V rychlém sledu pak následovaly další zkoušky, uzený losos, kapr a pstruh, ale také neobvyklé speciality – podomácku uzený sýr nebo mandle. Zde jsem se již podělila s přáteli – a vždy skvělý výsledek, nová, neobvyklá chuť.
Moje doporučení: domácí udírna ANUKA je skvělým obohacením jak pro ty, kteří mají rádi tradiční chuť doma připraveného uzeného masa, tak i pro ty, kteří rádi experimentují s novými chutěmi a rádi překvapují své přátelé netradičním pohoštěním.
Ale pozor, uzené, jak se u nás říkalo “táhne”. Mějte po ruce zásoby pro uhašení žízně Vaši a Vašich přátel!
INFOLINKA 485 130 303
www.anuka.cz
Výhradní dovozce pro ČR a SR
Able Electric, s.r.o., Dr. M. Horákové 119/44, 460 06 Liberec 6
e-mail: obchod@bionaire.cz
Pobočky: Praha 2, Ječná 36, tel. 222 522 434
Brno 2, Lidická 40, tel. 545 245 367