Andělský likér
Potěšte své přátele jedlým dárkem, který sami s láskou připravíte. Bude božsky nejen chutnat, ale i vypadat.
Jedna sklenička, druhá sklenička, třetí… A už slyšíte andělské hlasy. Po čtvrté se budete jako andělé i cítit. Takže pro jistotu dávky v receptu hned zdvojnásobte, aby vám zbyl likér ještě jako dárek. Je tak jemný a přitom kořeněný, opravdu sám klouže do bříška a dokáže pohladit po duši.
Recept na 1,5 l likéru:
Suroviny: 2 plechovky karamelového kondenzovaného mléka (po 397 g), 620 g neslazeného kondenzovaného mléka, 3 svitky skořice, 3 hvězdičky badyánu, 1 vanilkový lusk, 2 hřebíčky, lžička mleté skořice, 500 ml bílého rumu
V rendlíku zahřejte neslazené kondenzované mléko a přidejte koření. Vanilkový lusk nejprve podélně překrojte, aby se aroma lépe uvolnilo. Nechte v mléce 24 hodin louhovat. Druhý den celé koření vyndejte. Z vanilkového lusku špičkou nože vyškrábněte semínka, ta vraťte do mléka. Lusk buď vyhoďte, nebo opláchněte, nechte usušit a rozmixujte s krystalovým cukrem na jemný prášek, který použijete jindy. Kořením provoněné mléko spojte s karamelovým kondenzovaným mlékem, nejlépe to jde ponorným mixérem. Postupně přilévejte bílý rum. Likér naplňte do připravených lahviček a nechte rozležet.
3x dárek
Jedlým dárkem uděláme radost každému, jen se musíme trefit do jeho chuti. Milovníky sladkého potěšíme například ovocným dezertem crumble (zapečené ovoce s drobenkou), naaranžovaným do malých hrnečků zabalených do celofánu s květinou, nebo čokoládovým moučníkem ve tvaru srdíčka vloženým do papírové krabičky. Namíchat můžeme i vlastní směsi koření a nasypat je do ampulek, čajové bylinky zas zavážeme do malých sáčků a narovnáme do krabičky. Nezapomeneme na ozdobné visačky.
Připravila: Iva Tvrzová
Text a foto: Smart Press