U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
AMARANT – rostlina třetího tisíciletí
Kategorie: Volný čas | Autor: BT, FOTO MARTIN MAŠÍN
Amarant, česky laskavec, patří mezi nepravé obiloviny. Pěstovali jej už staří Mayové, Aztékové a Inkové, pro které byl posvátnou bylinou. Amarantu se také říká “zlato Inků”. Pro svou vysokou výživnou hodnotu a nenáročnost při pěstování se amarant dnes nazývá plodinou třetího tisíciletí.
Amarant obsahuje spoustu cenných látek – vysoký obsah bílkovin, hodnotných rostlinných tuků a vlákniny, vyvážené množství minerálních látek a vitaminů. Má vysoký podíl lyzinu – aminokyseliny, která je nezbytná pro duševní vývoj a u dětí podporuje tvorbu mozkových buněk. Jeho bílkovina je velmi podobná živočišné bílkovině, což je důležité pro lidi, nekonzumující maso. Funguje jako prevence infarktu i rakoviny tlustého střeva, při onemocnění zažívacího traktu, působí na snížení cholesterolu atd. Amarantová mouka je vhodná pro bezlepkovou dietu.
Zrna jsou velká jen okolo
1 mm, bělavá, béžová, hnědá nebo černá. Vedle zrna se využívá i listová část.
A kde se můžeme s amarantem setkat? Buď v různých produktech zdravé výživy – müsli, müsli tyčinkách nebo nově ve SnackFitu (hrudky müsli v krabičkách, vhodné na svačinu nebo mlsání). Amarantový olej se využívá i v kosmetice. Amarant koupíme i samostatně a přidávat jej můžeme prakticky kamkoliv: do sladkého i slaného pečiva, polévek, omáček, masových pokrmů, knedlíků nebo salátových zálivek.
Amarantové koláčky
200 g amarantové mouky, 200 g ovesných vloček, 100 g moučkového cukru, 100 g obilných klíčků, 200 g rostlinného másla, 2 vejce, 300 g dýňového kompotu, 100 g rozinek, 15 g prášku do pečiva, 200 g rybízového džemu, 100 g hladké mouky (na vál)
Smícháme mouku, klíčky, vločky, cukr a prášek do pečiva. Přidáme změklý tuk, na kostičky nakrájenou dýni včetně šťávy, rozinky, vejce a vypracujeme těsto. Je-li třeba, přikápneme mléko. Vyválíme váleček, nakrájíme na kousky a tvarujeme kuličky. Pokládáme na vymazaný plech, promáčkneme v nich důlek a plníme džemem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova.