Uzené ryby
Uzené sladkovodní i mořské ryby jsou samy o sobě vyhledávanou pochoutkou. Ve spojení s dalšími surovinami se ale stanou základem pro vynikající oběd či večeři.
Bramborový salát s rybou
800 g brambor uvařených ve slupce, 300 g uzené ryby (například pstruh nebo kapr), 200 g zakysané smetany, 3 řapíky celeru, pažitka, 1 lžíce hrubozrnné hořčice, 2 lžíce chilli omáčky, sůl, pepř
Vychladlé brambory a řapíkatý celer pokrájíme na kousky, rybu zbavíme kostí, rozebereme na kousky a dáme do mísy. Přidáme zakysanou smetanu, hořčici, chilli omáčku a nakrájenou pažitku. Pro výraznější chuť můžeme použít i jarní cibulku. Směs osolíme a opepříme a všechny suroviny důkladně promícháme. Před podáváním necháme salát aspoň 30 minut odležet v chladničce.
Pomazánka z uzené makrely
150 g uzené makrely, 100 g Lučiny, 2 vejce natvrdo, 1 lžíce majonézy, pažitka, sůl, pepř, citronová šťáva
Makrelu zbavíme páteře a všech kostí, poté ji rozdrobíme na menší kousky. Vejce nastrouháme nebo najemno nasekáme a přidáme k makrele. Přidáme Lučinu, majonézu a dochutíme solí, pepřem a několika kapkami citronové šťávy. Vše pak vidličkou důkladně promícháme, větší kousky ryby utřeme. Pomazánka chutná skvěle například s opečeným bílým pečivem a posypaná pažitkou.
Krémová polévka z uzené tresky
500 g uzené tresky, 500 ml mléka, 2 bobkové listy, lžíce másla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 500 g brambor, vývar, smetana, sůl, pepř, kopr
Uzenou rybu a bobkové listy vložíme do mělkého kastrolu spolu s mlékem a přivedeme k varu a na mírném ohni ještě 5 minut povaříme. V dalším hrnci rozpustíme máslo a necháme na něm zesklovatět najemno nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory a opékáme je dozlatova přibližně 5 minut. Mezitím z mléka vyjmeme uvařené filety a pokrájíme je na menší kousky. Mlékem z uvařených ryb zalijeme cibuli a brambory, přidáme vývar a vaříme dalších 10 až 15 minut, dokud brambory nezměknou. Na závěr vmícháme smetanu a přibližně třetinu rybího masa uvařeného v mléce. Ochutíme solí a pepřem a rozmixujeme tyčovým mixérem. Před podáváním vrátíme do polévky pokrájený zbytek ryby a čerstvý kopr.
Těstoviny s uzeným lososem
1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 125 ml bílého vína, 250 g zakysané smetany, kapary, estragon, 100 g uzeného lososa, 100 g parmazánu
Na středně velké pánvi rozehřejeme olej a opečeme nakrájenou cibulku. Přidáme kapary, víno a vaříme tak dlouho, dokud se většina tekutiny neodpaří. Poté do pánve vlijeme smetanu a opět přivedeme k varu. Do omáčky pak vložíme kousky lososa a opatrně smícháme s těstovinami, které jsme mezitím uvařili podle návodu na obalu. Podáváme s čerstvým estragonem a nastrouhaným parmazánem.
Kedgeree
450 g uzené tresky, 2 bobkové listy, 120 g rýže Basmati, 3 lžíce olivového oleje, 5 nasekaných jarních cibulek, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kari, šťáva z 1 citronu, 2 vejce natvrdo, 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru, pepř, sůl
Do menšího hrnce vlijeme 100 ml vody, vložíme uzenou tresku, bobkové listy a zakryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme 5 minut. Uvařenou rybu vyjmeme, stáhneme kůži rybu pokrájíme na kousky. V dalším hrnci přivedeme k varu půl litru osolené vody a vsypeme do ní rýži, zmírníme plamen a po deseti minutách ji scedíme. Na velké pánvi rozehřejeme olej, přidáme jarní cibulku, česnek a 5 minut opékáme. Posypeme kari kořením a smažíme další 2 minuty. Zakapeme citronovou šťávou, vmícháme nakrájenou tresku a rýži. Směs na pánvi ochutíme nasekaným koriandrem a čerstvě mletým černým pepřem. Podáváme s rozkrojeným uvařeným vejcem.
Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock