Plněné taštičky

Těstoviny plněné masovou směsí, sýrem s bylinkami nebo sladkou ovocnou náplní se v mnoha podobách objevují jako tradiční pokrm nejen v Evropě, ale i v dalších zemích po celém světě.

Ravioli plněné ricottou a špenátem

Na těsto: 400 g hladké mouky, 4 vejce, extra panenský olivový olej, voda, sůl
Náplň: 250 g ricotty, 250 g listového špenátu, 1 žloutek, muškátový oříšek, sůl, pepř
K podávání: 150 g parmazánu, rozpuštěné máslo

Z mouky, vajec, kapky olivového oleje a špetky soli vypracujeme hladké těsto. Podle potřeby můžeme přidat trošku vody a necháme je aspoň půl hodiny odležet v lednici. Spařené a pokrájené špenátové listy nasekáme a smícháme s ricottou, parmazánem, žloutkem, ochutíme muškátovým oříškem, špetkou soli a pepře. Těsto vyndáme z lednice a rozválíme je na dva stejné díly. Na jeden díl vytvoříme lžičkou hromádky náplně. Těsto mezi hromádkami pomažeme rozšlehaným vejcem a přikryjeme druhým plátem. Okraje pečlivě přimáčkneme. Jednotlivé ravioli oddělujeme rádýlkem a poté je uvaříme v osolené vodě. Hotové těstoviny servírujeme posypané parmazánem a přelité rozpuštěným máslem.

Povidlové taštičky

300 g polohrubé mouky, 60 ml vody, 2 vejce, špetka soli, 250 g švestkových povidel, 1 bílek
K podávání: rozpuštěné máslo, cukr, mletý mák

Mouku smícháme s vejci a vodou, přidáme špetku soli a propracujeme v tužší těsto. Těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka o průměru 7 cm. Na každé kolečko dáme lžičku povidel, okraje potřeme bílkem, přeložíme a pevně stiskneme k sobě. Taštičky vaříme asi 7 min v mírně osolené vodě. Hotové taštičky podáváme s mletým mákem a rozpuštěným máslem.

Tortellini s rajčatovou omáčkou

Těsto: 400 g hladké mouky, 4 vejce, extra panenský olivový olej, voda, sůl
Náplň: 1 lžíce másla, 120 g kuřecích prsou, 50 g sušené šunky, 3 sušená rajčata, muškátový oříšek, sůl a pepř
Omáčka: 2 lžíce olivového oleje, menší cibulka, česnek, plechovka krájených rajčat, česnek, sůl, lístky čerstvé bazalky

Těsto připravíme podle receptu na ravioli a zakryté utěrkou jej necháme odpočívat. Mezitím na pánvi rozehřejeme máslo a opečeme najemno pokrájené kuřecí maso, šunku a sušená rajčata. Ochutíme solí, nastrouhaným muškátovým oříškem a pepřem. Těsto rozválíme na tenký plát a ten rozdělíme na čtverečky přibližně 7 × 7 cm. Na jednotlivé kousky klademe lžičkou masovou náplň. Těsto pak přehneme v polovině tak, že vznikne trojúhelník a okraje pečlivě přitiskneme. Protažením dvou delších cípů trojúhelníku a jejich spojením do kroužku vznikne tvar charakteristický pro tortellini. Těstoviny pak vaříme ve vroucí vodě 7 ̶ 8 minut. Na omáčku na pánvi rozehřejeme olivový olej a mírně opečeme pokrájený česnek a cibulku. Přidáme rajčata, osolíme a 15 minut vaříme, aby se odpařila přebytečná tekutina. Na závěr přidáme lístky čerstvé bazalky.

Pelmeně

Těsto: 350 g hladké mouky, 1 vejce, špetka soli, 150 ml vody, vejce na potření těsta
Náplň: 200 g mletého hovězího masa, 200 g mletého vepřového masa, 1 cibule, lžíce cukru, 20 g másla, pepř, sůl
K podávání: osmažená cibulka, zakysaná smetana, kopr

Na válu smícháme mouku, vejce, vodu, špetku soli a uhněteme hladké tuhé těsto. Těsto necháme 30 minut odpočinout v chladničce. Mleté maso a nakrájenou cibuli důkladně promícháme s cukrem a kořením, směs osolíme. Z těsta vyválíme tenký plát, ze kterého vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm, potřeme je vejcem a doprostřed vložíme lžičku masové náplně. Kolečko v půli přeložíme a okraje k sobě důkladně přimáčkneme. Použít můžeme i plastové tvořítko na plněné těstoviny. Taštičky pak vložíme na 8–10 minut do vroucí vody s pár kapkami oleje. Hotové pelmeně scedíme a podáváme s osmaženou cibulkou, kysanou smetanou a koprem.

Taštičky plněné ovocem

400 g hladké mouky, 4 vejce, 1 lžíce slunečnicového oleje, voda dle potřeby, čerstvé jahody (nebo jiné vhodné ovoce)
K podávání: cukr, zakysaná smetana nebo tvrdý tvaroh

Z mouky, vajec, oleje a vody vytvoříme hladké a pružné těsto. Z něj vyválíme tenký plát a pomocí formičky vykrajujeme kolečka, na která klademe kousky čerstvých jahod. Kolečka pak v polovině přehneme a opatrně k sobě strany přitiskneme. Vložíme do vroucí vody a necháme 8 minut vařit. Hotové taštičky scedíme a podáváme s cukrem, zakysanou smetanou nebo strouhaným tvrdým tvarohem.

Text: Veronika Cerhová
Foto: Shutterstock

Plněné taštičky