Je čas rozpálit gril
Grilovací nadšení někdy zchladí vzdorující uhlí či brikety, které se ne a ne rozhořet. Základem úspěchu je kvalitní palivo a účinný podpalovač.
První záludností může být vlhkost, kterou do sebe dřevěné uhlí nebo brikety při nevhodném skladování absorbovaly, z toho důvodu je alespoň hodinu před zapálením rozložíme na slunci.
Palivo
Jednoznačně vedou brikety před uhlím. Díky stejné velikosti vydávají rovnoměrný žár a pokrmy se rovnoměrně propékají. Nevyhořelé brikety se dají znovu použít.
Brikety z tvrdého dřeva mají vyšší výhřevnost a tolik nekouří. Ekologičtější variantou jsou kokosové, které se vyrábějí z odpadu vzniklého při zpracování kokosových ořechů. Jsou ještě výhřevnější, déle hoří, tudíž je jejich spotřeba nižší. A také méně kouří.
Podpalovače
Tradiční pomůckou pro zapálení grilu je tekutý podpalovač. Musíme ho však přesně dávkovat, je-li ho málo, palivo se nerozhoří, dáme-li ho moc, grilované jídlo od něj chytí nepříjemný odér. Druhou možností je parafínový pevný podpalovač, který po zapálení vyvine několikaminutový intenzivní žár. Vyzbrojit se můžeme i ekologickými podpalovači, jedná se buď o olejem napuštěné sáčky, nebo dřevitou vlnu napuštěnou parafínem.
Vysoce efektivní, navíc zcela čistý způsob zapálení grilu představuje elektrický startér, jímž se brikety zapalují prostřednictvím topné spirály.
Pomocník vzduch
Ke zvýšení tahu grilu a tím rychlejšímu rozžhavení paliva slouží zapalovací komín. Ten se postaví na palivový rošt, vsype se do něj uhlí nebo brikety a zapálí.
S urychlením nažhavení paliva i opětovným rozdmýcháním ohně pomůže grilovací fén. Stačí na ně nasměrovat proud vzduchu.
Regulace teploty
Nažhavené palivo je první krok k úspěšnému grilování. Následně musíme teplotu regulovat pomocí klapek na víku a spodní části grilu.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem a Shutterstock