Formy na pečení
Tradice domácích pečených moučníků u nás jen tak nezanikne. V žádné domácnosti proto nesmí chybět vhodné pečicí formy.
Na rozdíl od našich babiček v nich máme hodně široký výběr, jak co se týká materiálů, tak tvarů, velikostí, barev, dekorů, ale i různých speciálních úprav.
Jakému materiálu dát přednost
Na výběr jsou formy litinové, plechové smaltované nebo s nepřilnavým povrchem, keramické, z varného porcelánu a skla i silikonové. Výběr záleží i na zvyklostech – někdo dá přednost již vyzkoušenému a osvědčenému, jiný zkusí nějakou novinku.
Oblíbené jsou plechové formy, opatřené speciální nepřilnavou povrchovou úpravou (například Teflon). Tato úprava usnadňuje pečení, protože moučník se nepřichytí ke dnu, i následnou údržbu. Novinkou na našem trhu jsou formy GreenPan s nepřilnavým keramickým povrchem Thermolon, který je navíc mimořádně odolný vůči mechanickému poškození.
Podobné výhody nabízejí i porcelánové pečicí nádoby od Villeroy & Boch – jejich speciální povrch zabraňuje připékání a usnadňuje mytí. Vybrat si můžeme z mnoha tvarů a velikostí, tento porcelán se vyrábí jak v klasické bílé barvě, tak zdobený různými dekory, stejnými jako jídelní, kávové či čajové soupravy. U keramického nádobí Emile Henry zaručuje technika Céradon vysokou odolnost proti nárazu a poškrábání a lze ji dát z mrazáku přímo do horké trouby.
Rozkvetlá bábovka
Podle typu moučníku nebo našich zvyklostí volíme tvar pečicí formy. Na buchty a řezy se hodí čtvercové nebo obdélníkové, na koláče nízké kulaté s typickým zvlněným okrajem, na různé zapékané dobrůtky středně vysoké oválné i obdélníkové, na suflé hlubší kulaté formy nebo malé mističky.
Různé velikosti a tvary má v zásobě i forma na oblíbený český moučník – bábovku. Od klasického vyššího žebrovaného tvaru po nízký věnec. Originální je forma ve tvaru rozvíjejícího se květu růže od firmy Dezent, z kovové slitiny s titanovým povrchem tvrzeným keramikou, odolným a nepřilnavým.
Z trouby rovnou na stůl
Keramické a porcelánové pečicí formy nabízejí nepřeberné množství nejen tvarů, ale i barev a dekorů. Některé moučníky proto už nemusíme překládat na talíř, ale servírujeme je na stůl přímo v nádobě, ve které jsme je pekli. Ta může pěkně ladit s ostatním stolním nádobím – vybrat si lze od krémové přes modrou, zelenou, žlutou až po červenou či fialovou, jednobarevnou, puntíkovanou, s ornamentálním i květinovým vzorem.
www.villeroy-boch.com, www.pottenpannen.cz, www.wmprofi.com, www.keramika-kalfus.wz.cz, www.apropos-shop.cz, www.tera-cota.cz, www.vasekuchyne.cz, www.thun.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: MICHAL TVRZ A ARCHIV FIREM