Nezapomeňte na svačinu
Dopolední a odpolední svačinu bychom neměli z našeho jídelníčku vynechávat.
Svačiny jsou důležité nejen pro děti, ale i pro dospělé. Energie má být dodávána tělu častěji a vmenších dávkách, díky svačinám je také strava během dne různorodější. Vhodné je ovoce a zelenina (nejlépe syrové), mléčné výrobky (jogurty, tvarohy, sýry), někdy imenší množství masných výrobků, k tomu celozrnné pečivo. Občas sladký moučník neškodí, ale ne často. Sladkou colu nahradíme třeba ovocným zákysem nebo ovocným sirovátkovým nápojem. Záleží i na tom, zda je svačina určena pro dítě či dospělého, lehce nebo těžce pracujícího. Zvláště u svačin pro děti a pro ty, kdo se potýkají s nadváhou, se vyhneme tučným výrobkům – smetanovým jogurtům a sýrům, hotovým plněným bagetám, salátům s majonézou, sladkostem.
Lepší je chystat si svačiny doma, než kupovat hotové, u nichž není vždy zaručena čerstvost ani vhodná skladba surovin (obsahují příliš tuku, cukru, konzervantů a dalších přídatných látek). Někdy odmítané ovoce, zeleninu amléčné výrobky zkusíme připravit tak, aby vypadaly i chutnaly atraktivně. Děti nalákáme na ovocný špíz či jogurtovo-ovocný Výborné jsou pomazánky, jejichž základem bude málo tučný tvaroh, žervé nebo sýr Cottage.
Svačiny do školy a na cesty musí být praktické – obložený chléb nebo rohlík s pomazánkou. Pokud si dáme svačinu doma, může to být salát či zapečený toast. A pro hosty přichystáme sýrovo-ovocné jednohubky.
Salát se sýrem
směs salátů (například hlávkový, ledový, lollo rossa, lollo bianca, frisée, polníček, rukola apod.), 1 balení sýra Président Karel IV., 1 citron, 4 polévkové lžíce olivového oleje, 2 polévkové lžíce drcených vlašských ořechů, sůl, pepř (2 porce)
Směs salátů natrháme na kousky, sýr nakrájíme na dílky. Zálivku připravíme ze šťávy čerstvě vymačkaného citronu, kterou promícháme s olivovým olejem, solí, mletým barevným pepřem a s nadrcenými vlašskými ořechy. Vymícháme do tzv. emulze, kdy se všechny ingrepohár. dience spojí a zálivka bude mít krémovitou konzistenci. Saláty se sýrem a zálivkou promícháme a ihned podáváme s čerstvým celozrnným pečivem.
Pomazánka se sardinkami
250 g měkkého polotučného tvarohu (ve vaničce), krabička sardinek v oleji, 2 vejce, menší cibule, 2 sladkokyselé okurky, mléko, citronová šťáva, sůl (4 porce)
Do tvarohu vmícháme na menší kousky rozebrané a vykostěné sardinky (i s částí oleje) a umícháme do hladka. Je-li tvaroh tuhý, přidáme trochu mléka. Přimícháme drobně nakrájenou cibuli a okurky a na tvrdo uvařená a jemně nakrájená vejce. Podle chuti osolíme a zakapeme citronovou šťávou. Mažeme na plátky chleba, ozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Jogurtový pohár
2 kelímky různého jogurtu, čerstvé ovoce (jahody, maliny, ostružiny, borůvky, banán, ananas, nektarinky, citrusové plody…), 2 lžíce müsli nebo kukuřičných lupínků, mandle nebo vlašské ořechy (2 porce)
Do průhledných mističek nebo pohárů dáváme postupně vrstvy jogurtu, müsli, jogurtu a ovoce. Hezky vypadá i bohatěji chutná, když použijeme dva jogurty odlišných chutí. Navrchu posypeme sekanými nebo mletými ořechy.
Sendvič s pestem a kuřetem
8 plátků bílého chleba, 4 lžíce pesta, 2 rajčata, 300 g pečeného kuřete, hrst čerstvého listováho špenátu, olivový olej, sůl, pepř (4 porce)
Chleby lehce potřeme z jedné strany pestem, polovinu jich poklademe plátky rajčat, kousky kuřete, několika lístky špenátu, osolíme a opepříme. Přiklopíme namazanými krajíčky a vytvoříme tak sendvič. Vnější strany chleba potřeme olivovým olejem. Vložíme do sendvičovače a opečeme do zlatova.
Jednohubky se sýrem
1 balení sýra Président Karel IV. přírodní, 1 balení sýra Président Karel IV. chilli papričky a 1 balení sýra Président Karel IV. zelený pepř, 250 g mletých vlašských ořechů, 10 lístků rukoly, 10 datlí, 3 fíky, 10 lístků polníčku, 10 kostiček melounu (lze kombinovat různé druhy) (4 porce)
Sýry nakrájíme – každý kus na 10 dílků. Nakrájené kousky obalíme v mletých oříšcích. Třetinu nakrájených sýrů napíchneme na párátko (bodec) s rukolou a datlí, další třetinu s kouskem fíku a polníčkem, k poslední třetině připíchneme kousky melounu. Jde o slavnostnější verzi svačiny, kterou přichystáme pro očekávanou návštěvu nebo při menší oslavě. Můžeme podávat s nakrájenými malými kousky pečiva a sklenkou červeného vína.
Středomořský sendvič pro školáky
1 kornspitz, sýr Cottage s příchutí rajčat a oliv, listy salátu, rajče, okurka, listy bazalky (1 porce)
Kornspitz naplocho podélně rozřízneme (ale zcela nedořízneme) a otevřeme. Spodní stranu potřeme cottage sýrem s příchutí rajčat a oliv. Vložíme listy salátu, na které pokládáme plátky rajčat a okurek. Na rajčata ještě můžeme položit několik lístků čerstvé bazalky. Povrch lze lehce zakápnout trochou panenského olivového oleje. Kornspitz uzavřeme.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM A SHUTTERSTOCK