Potřebujeme ovoce v jídelníčku?
Jíte každý den ke svačině jablko či hrušku? Nebo máte raději ovocné šťávy? Proč ne, jsou plné vitaminů a vlákniny, ale pokud jde o ně, pozor na kalorie!
Všichni víme, že ovoce je zdravé, proto jíme jablka, hrušky, banány a pomeranče. Chutnají nám, jsou šťavnaté a zaženou rychle žízeň nebo vlčí hlad. A k tomu obsahují přírodní cukry, takže dostaneme okamžitou energetickou injekci a jsme zase aktivní a čilí. Kromě toho je ovoce díky svým vitaminům také prospěšné naší pokožce, která pak vypadá mladší a atraktivnější. Má i spoustu minerálů a antioxidantů, pokud je tedy budeme jíst pravidelně, máme téměř zaručeno, že budeme méně nemocní. Například ovoce obsahující draslík je vhodné ke snížení rizika onemocnění srdce a mozkové mrtvice, vzniku ledvinových kamenů a také osteoporózy. Je toho samozřejmě mnohem víc, co by nás mělo přesvědčit o tom, že konzumace ovoce má smysl.
Ovoce a jeho role při hubnutí
Chcete shodit nějaké kilo a hodláte jíst jen ovoce? To rozhodně není správná cesta. V jídelníčku hubnoucích lidí má sice své místo, ale jen to nestačí. Jistě, ovoce má obvykle na rozdíl od housek, rohlíků a knedla vepřa zela mnohem méně kalorií, obsahuje hodně vody, takže zaplní poměrně rychle a snadno náš žaludek a omezí chuť na další jídlo, na druhou stranu však obsahuje mnohem větší množství sacharidů než například zelenina. S ovocem je proto zapotřebí jednat opatrně a nepřehánět to. Jak ale říká dr. Iva Málková ze STOB, ovoce může být dobrým pomocníkem pro uspokojení chuti na sladké a rozhodně je mnohem vhodnější než nejrůznější cukrářské výrobky. Navíc má proti jiným sladkostem nižší glykemický index (GI), který je při hubnutí velmi důležitý. Čím vyšší je glykemický index potraviny, tím je větší šance na to, že budeme tloustnout.
Nízký glykemický index
A jak je to tedy s ovocem? Druh sacharidu (hlavně fruktóza), vláknina (jak rozpustná, tak nerozpustná), velké množství vody a kyseliny – to je hlavní skutečnost, že má většina ovoce nízký glykemický index. Plody ovoce většinou obsahují fruktózu, sacharózu a glukózu. Fruktóza se transformuje na glukózu až v játrech, což přece jen nějakou dobu trvá. A čím více fruktózy a méně glukózy ovoce obsahuje, tím má nižší GI.
„Nejnižší glykemický index mívá ovoce, které roste v mírném klimatu, například jablka, broskve, hrušky, citrusy, třešně a bobuloviny,“ říká dr. Málková. „Díky polysacharidům a rozpustné vláknině (pektinu) se GI také snižuje. V podstatě se můžete řídit zdravým selským rozumem – čím je ovoce kyselejší, tím má nižší GI (například takový grep má GI jen 25). Pod pojmem kyselé ovoce si ale nemusíte představovat jen citrony, ale třeba i pomeranč nebo kiwi. Ananas a banány už mají střední hodnotu glykemického indexu. Záleží také na zralosti ovoce. Například nezralý banán má GI 43, ale zralý už 74.“
Pokud tedy chcete hubnout, snězte denně jeden, maximálně dva kusy ovoce, záleží také na jeho velikosti. Je rozdíl, když sníte tři maličká jablíčka nebo jedno obrovské, celkem byste denně měli sníst maximálně 200 g. A ještě jedna rada: S ovocem se dá doslova kouzlit, takže experimentujte a přidejte sýr, jogurt nebo tvaroh a podobně. „Kombinace bílkovin a ovoce vede nejen k naplnění chuti, ale i k pocitu nasycení,“ dodává Iva Málková.
Ovocné šťávy – mají zázračnou moc?
Čerstvé ovocné šťávy jsou chutné, plné vitaminů, enzymů a dalších látek přínosných pro náš organismus. „Každé ráno si dávám čerstvou šťávu z jablka, mrkve a pomeranče. Vždycky mám pocit, že mě to nakopne na celý den a cítím se skvěle,“ říká pětatřicetiletá Zuzka z Prahy. „Sice mi to zabere trochu víc času, ale zvykla jsem si,“ dodává.
V posledních letech je odšťavňování velmi populární i u nás. Pokud nejste příznivcem čerstvého ovoce, protože vám vadí, že je musíte kousat nebo vám moc nechutná slupka třeba z jablka, pak právě šťávy jsou pro vás ideální alternativou, jak do těla dostat vitaminy. Pití ovocných šťáv má ale svá pravidla. Pijte je spíše v první polovině dne, protože obsahují sacharidy. Nejvhodnější jsou po ránu k snídani. Pokud si připravujte ovocnou šťávu doma, je vhodné před odšťavněním nejprve plod poválet, aby byla dužina lépe připravena na vymačkání šťávy. Odšťavnění pak také půjde snáz. Před odšťavněním ovoce raději oloupejte, okrájejte nebo ostrouhejte kůru, jen v případě, že jde o ovoce v biokvalitě, nemusíte, protože slupka není chemicky ošetřená. Na odšťavnění se moc nehodí banány, broskve či meruňky, protože jejich konzistence je kašovitější, tyhle druhy ale můžete skvěle mixovat a vyrobit z nich smoothie.
A jak doma vyrobená šťáva vydrží dlouho v ledničce? Maximálně 24 hodin. Do té doby byste ji měli vypít. Ovšem obvykle je tak dobrá, že není třeba se bát, že by se vám zkazila.
Text: Mariana Kyselová
Foto: Shutterstock