Pro milovníky kávy
Patří káva k vašim oblíbeným nápojům, které vás ráno postaví na nohy a odpoledne či večer si je labužnicky v klidu vychutnáváte?
Pokud na kávu nechodíme jen do kavárny, ale připravujeme si ji i doma, neobejdeme se bez některého vybavení. Vedle u nás rozšířeného „turka“ nebo rozpustné kávy (odborníci na kávu nad nimi vrtí hlavou) se totiž stále větší oblibě těší espresso, cappuccino či caffé latte.
Ale ani drahé vybavení samo o sobě nestačí. Pro docílení výborné chuti nápoje je důležité podle způsobu přípravy zvolit správný druh kávy, teplotu vody i čas.
Příprava
Po umletí káva rychle ztrácí aroma a kvalitu, proto mletou kávu kupujeme jen v malém množství, nebo si ji meleme sami. U mlýnku by měla jít nastavit hrubost mletí, protože podle způsobu přípravy nápoje potřebujeme jemněji či hruběji mletou kávu. Vhodný je jak ruční mlýnek s kovovými noži, tak elektrický s mlecími kameny (nejlépe keramickými). Odborníci nedoporučují tříštivé mlýnky, které kávu drtí na nestejně velké kousky.
Zrnkovou, případně koupenou mletou kávu uchováváme uzavřenou ve vzduchotěsném obalu – můžeme ji v sáčku vložit ještě do neprůhledné skleněné, keramické nebo plechové dózy.
V čem vařit kávu
Speciálního nádobí a přístrojů, ve kterých můžeme kávu připravovat, je celá řada. K nejstarším způsobům patří vaření turecké kávy v džezvě – malé kovové konvičce s dlouhou rukojetí, ve které se káva s vodou nechá postupně třikrát vzkypět.
Mezi nejjednodušší a u nás rozšířenou patří příprava kávy ve french pressu – ručním presovači. Je to skleněná konvice s kovovým pístem. Postup je jednoduchý. Do konvice nasypeme hrubě mletou kávu a zalijeme horkou vodou. Po několika minutách stlačíme píst dolů, čímž oddělíme hotovou kávu od lógru. Hned naléváme nebo přelijeme do jiné konvice. Presovače se vyrábějí v kombinaci sklo – plast nebo sklo – kov, některé mají velmi elegantní design.
Dobrou kávu získáme i z hliníkových konviček moka express – do spodní části se dá voda, do střední na sítko káva. Při vaření projde horká pára přes kávu do horní části konvičky, ze které ji pak naléváme. Konvičky se nabízejí i v různých barevných variantách nebo se zajímavými dekory, horní část může být i porcelánová.
Méně známé způsoby
Chemex je skleněná nádoba tvaru přesýpacích hodin, do níž se vkládá filtr s kávou a zalije se horkou vodou. Jednoduše tak získáme dobrou filtrovanou kávu.
Poměrně novinkou je aeropress, skládající se z plastového válce, pístu a sítka s filtrem. Tlakem na píst protlačíme horkou vodu přes kávu a filtr do hrnečku.
Trochu náročnějším zařízením je vakuum pot, připomínající laboratorní baňky, pod kterými stojí kahan. Existují i malé cestovní kávovary.
Ruční pákový kávovar
Jedná se omechanický přístroj, ale vyrobíme na něm klasické a silné espresso téměř jako v elektrickém kávovaru. Tlak se tu vyrábí ručně, pomocí páky, pomalu stlačované dolů. Přístroj má i trysku s párou pro mléčnou pěnu.
Elektrické kávovary
Jednodušeji a profesionálněji připravíme kávu v elektrických kávovarech. Jedním typem je kávovar na filtrovanou (překapávanou) kávu, druhým kávovar na espresso (cappuccino, latte), pracující s tlakem horké páry.
V přístroji na překapávanou kávu vyrobíme rychle větší množství nápoje, až 1 litr. Kávovar má nádobu na vodu, síto s filtrem na kávu a konvici, do které překapává hotová káva. Je slabší než espresso, říká se jí také „snídaňová“ nebo „americká“.
Kávovarů na espresso je velké množství, jak poloautomatických s pákou, tak plně automatických bez páky. Kávovar také může mít zabudovaný mlýnek na kávu (s nastavitelnou hrubostí mletí), do některých se zas vkládají hotové speciální kapsle nebo polštářky s kávou. Většina přístrojů má i trysku na šlehání mléka pro přípravu cappuccina a caffé latte. Jiné disponují plochou na nahřátí šálků. U některých kávovarů lze nastavit sílu kávy, její množství, případně i druh nápoje: espresso, cappuccino, latte, které vyrobí rovnou do šálku.
Vedle samostatně stojících kávovarů se vyrábějí i kávovary vestavné do kuchyňské linky.
Šálky a vše další
Když máme kávu uvařenou, potřebujeme správné hrnečky – jejich velikost se liší podle druhu nápoje. Někdy kávu přeléváme do vyšší štíhlejší konvice. Má-li káva zůstat dlouho teplá, nalijeme ji do termokonvice nebo uzavíratelného termošálku.
Kdo si potrpí na sladkou kávu, neobejde se bez cukřenky. Zkuste zaměnit bílý řepný cukr za hnědý třtinový. Dodá kávě zajímavou chuť a je zdravější. Hrnečky a konvici může ještě doplnit konvička na mléko. Důležité jsou i lžičky – různě velké hrnečky vyžadují lžičky s různě dlouhými držátky.
A něco navíc
Nemáme-li kávovar s tryskou pro napěnění mléka, pořídíme si malý bateriový šlehač na mléko. A labužníky, kteří si oblíbili cappuccino, potěší šablony, s jejichž pomocí ozdobí povrch nápoje. Stačí posypat kakaem nebo čokoládou. Ti zruční zvládnou zdobení jen pomocí mléčné pěny.
A při šálku vonícího kávového nápoje se můžeme zaposlouchat třeba do Bachovy Kávové kantáty.
www.orava.cz, www.evasolo.cz, http://parez.aspone.cz/, www.katydesign.cz, www.bodum.cz, www.pottenpannen.cz
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: JOVAN DEZORT, MICHAL TVRZ, HANA NOVÁ A ARCHIV FIREM