Rychle se sýrem
Kuřecí prsa s modrým sýrem
Kuřecí prsní řízky, olej, modrý sýr (niva, gorgonzola, stilton, paladin, roquefort apod.), sůl, pepř, bylinky
Kuřecí prsa rozdělíme na menší kousky a trochu naklepeme. Pak osolíme a okořeníme. Maso vložíme na rozpálenou pánev s olejem a necháme zatáhnout. Potom vložíme do pekáčku, poklademe plátky sýra necháme 10 minut při 180 stupních zapéct. K zapékání můžeme použít gril. Podáváme s brambory nebo bramborovou kaší.
Quesadilla se zeleninou
1 torlilla, asi 60 g strouhaného tučnějšího sýra (např. žlutý cheddar, ementál), 1 lžíce másla, sezónní zelenina (např. paprika, cuketa, rajče, cibule, česnek)
Tortillu vložíme na pomalu rozpálenou pánev s rozpuštěným máslem. Posypeme polovinou sýra, přidáme na drobno pokrájenou zeleninu, kterou můžeme předtím krátce podusit, a zasypeme zbytkem sýra. Pak tortillu přeložíme a stále pomalu opékáme asi 1 až dvě minuty. Obrátíme pomocí obracečky a opět krátce opečeme. Sýr uvnitř by se měl roztavit a náplň spojit. K zelenině lze přidat i maso nakrájené na drobné kousky, avšak náplně by nemělo být moc! Servírujeme s omáčkou ze zakysané smetany ochucené česnekem a bylinkami, salsou nebo avokádovým dipem.
Salát s kozím sýrem a hruškami
Zelené listy salátu (polníček, rukola, špenát, ledový salát apod.), hruška, kozí sýr, med, ořechy
Do misky dáme dobře opraný salát, na plátky nakrájenou hrušku a malé kousky kozího sýra. Posypeme pokrájenými ořechy a pokapeme medem.
Grilovaný hermelín
Hermelín, med, piniové oříšky, rozmarýn
Hermelín vložíme na čtverec pečicího papíru, ten položíme na alobal. Pokapeme medem, přidáme snítku rozmarýnu a posypeme piniovými oříšky. Oba obaly pečlivě zabalíte a hermelín vložíme na rozpálený gril (můžeme zapéct i v troubě). Asi po 5 minutách obrátíme a opékáme dalších pět minut. Pak alobal odstraníme a servírujeme.