Kuchyňská linka – odolná a snadná na údržbu
Pokud nemáme skutečně historickou chaloupku, usedlost či zálesácký srub, jimž nejvíce sluší stylové zařízení, měli bychom zvážit, jak výběrem nábytku minimalizovat nároky na jejich údržbu.
Nejvíce zatěžovanou místností bývá i zde kuchyně, často se v ní peče, zavařuje či jinak zpracovávají dary přírody. O provozní nepořádek tak nebývá nouze a velká zátěž na pracovní desku může mít následky v podobě hlubokých vrypů, zabarvení od ovocných a zeleninových šťáv, spálenin od horkých hrnců apod. Prevencí mohou být odolné materiály, použité na pracovní desku i dřez. Také co nejčistší design kuchyňské linky hraje při úklidu důležitou úlohu.
Za zavřenými dveřmi
Minimum otevřených úložných skříněk a polic sníží nutnost neustálého utírání každé skleničky a zamezí znečištění, pokud kuchyň přes zimu obsadí hlodavčí squateři. Plná dvířka schovají i ne zrovna výstavní uložení nádobí a proviantu.
Pryč se zdobností
Průběžný i generální úklid kuchyně výrazně urychlí hladký povrch dvířek, v případě lesklých a tmavých povrchů tzv. protiprstová úprava, a také co nejmenší počet skleněných výplní.
Vlhkost při dlouhodobě nevětraném interiéru bývá ve starých chalupách spouštěčem plísní, proto bychom měli přírodním dřevem kuchyni vybavovat opatrně. Zejména to platí o pracovní desce. Když dřevo, pak zvolíme tvrdé a lakované nebo olejované, aby jím nemohla vlhkost a tím i plíseň prostupovat.
U staveb, kde vládne industriální duch, můžeme vsadit na nerez, který lze použít kompletně na celou linku.
Pozor, nechytat
K frekventovaným částem linky patří také úchytky. Ne vždy máme čas si ruce umýt, takže nesou stopy naší kulinářské činnosti. Tomu můžeme předejít instalací bezúchytkových systémů, u nichž se stačí zásuvky nebo dvířek jen lehce dotknout třeba hřbetem ruky. Zvolit můžeme také jednoduché úchytky, z nichž špínu snadno otřeme.
Nezničitelná pracovní plocha
Už samotné označení „pracovní deska“ dává na srozuměnou, že toto je stěžejní místo celé kuchyně, proto pro ni musíme hledat skutečně odolné materiály. Přírodní a umělý kámen, stejně jako kletovaný beton či keramika se uplatní v novém i původním interiéru a odolají většině nároků, které na ně během vaření klademe.
Pro údržbu i ochranu před plísněmi je ideální absence spojů a těsnění, kde se rády zachytávají nečistoty, jež vytvářejí živnou půdu pro bakterie. Bezkonkurenční je v tomto případě tvrzený čili umělý kámen, z něhož může být vytvořena pracovní deska i s integrovaným dřezem. Ochranu před bakteriemi představuje poměrně také dobře čistitelný nerezový nebo hladký keramický dřez. Své tu má co říct kompozit, dřezy z něj mohou mít antibakteriální úpravu pomocí stříbra. K rychlé očistě rovněž přispívají hladké dřezové baterie, bezespárové obklady nebo jiné snadno čistitelné materiály mezi horními a dolními skříňkami.
Text: Zuzana Ottová
Foto: Archiv firem