Plněná masa a zelenina

Rubrika: Recepty

Když si chceme chuť masa zpestřit, můžeme ho něčím naplnit. Silnější plátek nařízneme a vytvoříme v něm jakousi kapsu, kterou naplníme a sepneme jehlou nebo párátkem. Slabší plátek masa náplní poklademe, zarolujeme a sepneme nebo ovážeme nití. Plnit můžeme všechny druhy masa, včetně ryb.

Jako náplň se hodí různé druhy sýrů, doplněné zeleninou, ovocem a bylinkami. Zajímavou chuť masu dodají i houby. Oblíbené tradiční náplně se skládají z uzeniny, vajíčka, kyselé okurky. S náplněmi a jejich ochucením (kořením, cibulí, česnekem, hořčicí, kečupem, smetanou) můžeme do nekonečna experimentovat. Naplněnou kapsu nebo závitek buď smažíme na pánvi, nebo pečeme v troubě.

Se zeleninou je to podobné. Buď využijeme toho, že je dutá (paprika), nebo ji částečně vydlabeme (rajčata, cibule, lilky, cukety, okurky apod.). Někdy zeleninu ještě před naplněním tepelně upravíme, ale většinou použijeme syrovou. Náplně do zeleniny mohou obsahovat i maso (především mleté, může být hovězí, vepřové i drůbeží). Plněnou zeleninu zapékáme v troubě. Samotná se hodí jako teplý předkrm či svačina, s pečivem nebo bramborovou přílohou bude lehkým obědem či večeří.

Kuřecí kapsa
4 kuřecí prsní řízky, 2 sýry Président Karel IV., 12 černých oliv bez pecky, 8 sušených rajčat, sůl

Řízky nařízneme tak, abychom vytvořili kapsu. Do každé vložíme 2 sušená rajčata, plátky z půlky sýra Président Karel IV. a 3 černé olivy. Kapsu uzavřeme jehlou nebo špejlí, lehce osolíme. Maso opečeme na pánvi ze všech stran. Podáváme s bramborovou kaší a čerstvým zeleninovým salátem.

Kuře se sýrem feta
4 vykoštěná kuřecí stehna, po půl lžíci čerstvého tymiánu, rozmarýny a oregana, 100 g sýra feta, 1lžíce mléka, 1 lžíce hladké mouky, sůl, pepř

Na plátky masa dáme nasekané bylinky, kousek sýra, osolíme, opepříme. Zabalíme a upevníme jehlou, párátkem nebo ovážeme nití. Závitky potřeme mlékem, poprášíme moukou a dáme do pekáčku. Pečeme 25 – 30 minut v troubě předehřáté na 190°C. Na talíři nakrájíme závitek na plátky, podáváme s bramborem.

Vepřový závitek
4 plátky vepřové krkovice, 50 ml piva, 80 g šunky, 200 g kysaného bílého zelí, 100 g sušených švestek, 100 g kmínového chleba, hořčice, sůl

Plátky masa naklepeme, osolíme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky, zelím, švestkami a stočíme do závitků. Spíchneme párátkem. Do pekáčku dáme plátky chleba, přilijeme pivo, vložíme závitky a dáme do horké trouby. Během pečení poléváme pivem. Chléb zahustí vypečenou šťávu. Podáváme s bramborovými knedlíky.

Pstruh nadívaný zeleninou
4 pstruzi, 4 stroužky česneku, sůl, 2 rajčata, 1cibule, 2 papriky, 100 g slaniny, hladká mouka, pálivá paprika, olej

Ryby potřeme uvnitř česnekem utřeným se solí a naplníme je směsí krájených rajčat, cibule, papriky a slaniny. Ryby ovážeme nití, obalíme ve směsi mouky a papriky. Opečeme po obou stranách na pánvi, nebo pečeme v troubě asi 30 minut. Podáváme s bramborem.

Papriky s balkánem
4 větší papriky, 250 g balkánského sýra, 250 ml zakysané smetany, lžička másla, bazalka, mletá paprika, ocet balsamico, voda

Papriky podélně rozřízneme a odstraníme jádřinec. Do každé půlky dáme plátek sýra, na něj lžičku smetany, posypeme bazalkou, paprikou a pokapeme octem. Naskládáme do pekáčku vymazaného máslem, lehce podlijeme vodou a asi 30 minut pečeme v troubě vyhřáté na 230°C. Podáváme teplé, buď samotné, nebo s pečivem, s bramborem nebo s bramborovou kaší.

Plněná cibule
400 g cibulí, 40 g šunky, 20 g červené papriky, po 50 g sýra niva a eidam, olej, pepř, petrželová nať

Z cibulí odřízneme vrchní část a vnitřek vydlabeme. Část vydlabané cibule drobně nakrájíme, přidáme pokrájenou papriku, šunku, nastrouhaný sýr a petrželku. Opepříme a promícháme. Směsí naplníme vydlabané cibule, vložíme do olejem vytřené zapékací mísy, kloboučky položíme vedle a upečeme. Cibule servírujeme přikryté kloboučky, jíme s pečivem.

Pečená rajčata
8 rajčat, 4 středně velké krajíce bílého chleba, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 200 g ovčího sýra, 2 lžíce sladké husté smetany, sůl, pepř, tymián, 1 lžíce kaparů

Z rajčat odkrojíme vršek, dužinu vydlabeme, nasekáme a dáme do misky. Z chleba odkrojíme kůrku, střídku nakrájíme na kostky a osmažíme na oleji, přidáme utřený česnek. Do misky k rajčatům přidáme ovčí sýr nakrájený na kostky, vmícháme smetanu, osolíme, opepříme, přidáme tymián, kapary a nakonec kostičky chleba. Náplň rozdělíme do rajčat, přiklopíme odříznutým vrškem a dáme do vymazané zapékací mísy. Pečeme asi 30 minut. Podáváme se zeleným salátem.

Plněné cukety
2 cukety, 300 g mletého masa, 100 g slaniny, 50 g drůbežích jater, 4 stroužky česneku, 150 g strouhaného sýra, trochu oleje, sůl, pepř, tymián nebo provensálské koření

Cukety podélně rozkrojíme a lžičkou vydlabeme dužinu. Na rozehřátý tuk dáme mleté maso, na drobné kostičky nakrájená játra a slaninu, ochutíme kořením a rozetřeným česnekem, promícháme a podusíme. Zapékací misku vymažeme zbytkem oleje, rozložíme půlky cuket naplněné dušenou směsí, posypeme strouhaným sýrem a dáme asi na 40 minut do horké trouby zapéct. Podáváme s pečivem nebo bramborem.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: Lactalis

Plněná masa a zelenina