Medové pokušení

Rubrika: Recepty

Med se dá použít při vaření nejen do sladkého pečiva, ale ozvláštníme jím i masitá a zeleninová jídla.

medové pokušení

Na jednu skleničku medu musí pilné včely přinést do úlu nektar asi ze dvou a půl milionu květů. Med je směsí vody a dvou jednoduchých cukrů – fruktózy a glukózy. Je méně kalorický než cukr, 100 g medu má 288 kcal, kdežto stejné množství rafinovaného cukru 394 kcal. Pokud při vaření nahrazujete cukr medem, pamatujte, že med má vyšší hustotu než cukr, proto lžíce medu váží víc než lžíce cukru.

Med chutná samotný, nejlépe na pečivu s máslem (aby nestékal, smíchejte ho předem nebo přímo na chlebu s máslem), často se také přidává do sladkého pečiva a dezertů, kde částečně nebo úplně nahradí cukr. Medem lze ale dochuchovat i jídla slaná a sladkokyselá – zálivky na saláty, marinády na maso, pikantní omáčky, můžeme jím potírat maso. Bývá i součástí různých nápojů. Zcukernatění není na závadu, ale chceme-li mít med zase tekutý, pozvolna ho rozehřejeme ve vodní lázni.

Med se používá také jako podpůrný lék při nachlazení, má antiseptické účinky, působí jako mírné sedativum – nespavcům se doporučuje vypít před spaním sklenici teplého mléka s medem.

Kuře s medovými ořechy
1 malé kuře, 150 g másla, čerstvé bylinky nebo jen libeček, trochu másla, 6 větších šalotek, 2 hrsti vlašských ořechů, špetka soli a bílého pepře, 8 lžic medu

Kuře osolíme, dovnitř vložíme máslo a čerstvé bylinky a upečeme. Na troše másla zpěníme na měsíčky nakrájené šalotky, přisypeme ořechy, sůl a pepř. Přidáme med, zpěníme, přelijeme přes porce kuřete a ihned servírujeme.

Fazole pečené s rajčaty
2 hrnky předem uvařených fazolí, 1 hrnek rajčat, 1 cibule, 1/2 hrnku medu, 1 lžička francouzské hořčice, špetka jedlé sody, olivový olej, mohou být i 3 – 4 plátky slaniny

Rajčata, cibuli a slaninu nakrájíme, promícháme s ostatními surovinami a pečeme v mírné troubě až do zhoustnutí.

Zapečené mleté maso
1 kg mletého masa (vepřové + hovězí), 2 hrnky nakrájené cibule, Ľ hrnku oleje, 2 hrnky rajského protlaku nebo drcených rajčat, 1/2 hrnku medu, 2 lžíce hořčice, 1 lžička soli, 2 lžíce vinného octa, 4 hrnky uvařených malých bílých fazolí

Cibulku osmažíme na části oleje do zlatova. Přidáme mleté maso a za stálého míchání zprudka smažíme. Jakmile cibulka začne hnědnout, přidáme ostatní ingredience a promícháme. Přendáme do pekáčku a zapékáme v dobře vyhřáté troubě asi 30 minut.

Šunková sekaná
¼ kg mleté šunky, ¼ kg mletého vepřového, ¼ kg mletého hovězího, 2 hrnky kukuřičných lupínků, 2 vejce, Ľ hrnku medu, 1/2 lžičky papriky, ¼ lžičky šalvěje, ¼ kostky drůbežího vývaru, 1lžička hořčice, sůl

Suroviny dobře promícháme, z hmoty vytvarujeme šišky nebo ji rozetřeme do vymaštěného pekáče a upečeme v troubě. Servírujeme s bramborovou kaší a se zeleninovým salátem.

Medová omáčka
2 lžíce medu, 1lžička fijónské hořčice, špetka soli, špetka bílého pepře, 0,5 dl olivového oleje, šťáva z půlky citronu (1 porce)

Všechny ingredience ušleháme metličkou nebo vidličkou. Používáme na přelití teplého i studeného masa, na zeleninové saláty.

Perník s povidly
150 g švestkových povidel, kůra z jednoho citronu, 150 g tekutého medu, půl lžičky skořice, 150 g moučkového cukru, 2 lžičky jedlé sody, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 1/3 litru mléka, 500 g hladké mouky, 4 lžíce oleje, zavařenina

Umícháme povidla s medem, přidáme cukr, vejce, olej, kakao, strouhanou citronovou kůru, skořici, pak mléko a mouku se sodou. Vznikne řidší těsto, které nalijeme na vymaštěný a hrubou moukou vysypaný pekáč a upečeme. Vychladlý perník rozkrojíme, namažeme zavařeninou a nakrájíme řezy, které na povrchu pocukrujeme.

Oříšková medová pochoutka
150 g mletých lískových oříšků, 100 g mletých sojových vloček, 2 lžíce medu, na špičku nože mleté skořice amletého anýzu, mléko podle potřeby, kokosová moučka

Suché suroviny promícháme, spojíme s medem a mlékem a zpracujeme na tužší těsto. Těsto vyválíme na desce posypané kokosovou moučkou na tloušťku 1 cm a formičkami vykrajujeme různé malé tvary. Do jejich středu vtlačíme lískový oříšek a necháme na vymazaném plechu v troubě volně usušit při mírné teplotě.

Nepečený medový závin
tmavé těsto: 250 g piškotů, 150 g moučkového cukru, 100 g medu, 40 g kakaa, trochu silné černé kávy bílé těsto: 150 g másla, 1vanilkový cukr, 100 g moučkového cukru, 50 g medu, 100 g kokosové moučky

Piškoty rozemeleme nebo rozdrtíme, smícháme s cukrem, medem, kakaem, kávou a zpracujeme v těsto. Vyválíme. Z másla, vanilkového a moučkového cukru, medu a kokosu vyrobíme světlé těsto a vyválíme ho. Obě těsta položíme na sebe, stočíme do závinu a dáme do chladu. Vychlazené krájíme na plátky.

Marináda na maso
1hrneček medu, 1/2 hrnečku sojové omáčky, 2 lžíce kečupu, 1- 3 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje

Do marinády nakládáme maso před pečením nebo jí polijeme maso těsně před smažením nebo pečením.

Medvědí mléko
2 dl mléka, 5 ml medu, 4 ml rumu

Do silnostěnné sklenice dáme med, zalijeme vroucím mlékem, rozmícháme a pak přidáme rum. Bez rumu je nápoj vhodný pro děti. Výborné při prochladnutí.

TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ISIFA

Medové pokušení