Vaříme z řepy
Červený hummus
500 g červené řepy, 1 plechovka cizrny, 2 citrony, 4 lžíce sezamové pasty tahini, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, ¼ lžičky římského kmínu, 5 lžic olivového oleje, pita chléb nebo bageta
Řepu dejte vařit do vody, vařte do měkka, asi 40 minut. Pak ji oloupejte, nakrájejte a rozmixujte s cizrnou, šťávou z jednoho citronu a sezamovou pastou, přidejte prolisovaný česnek, sůl, pepř, římský kmín a olivový olej. Hotový hummus by měl mít hladkou strukturu. Podáváme s pita chlebem nebo plátky opečené bagety a na měsíčky pokrájeným citronem. Zdobit můžeme hladkolistou petrželí, lístky máty nebo koriandru.
Karbanátky z červené řepy
1 červená řepa, 100 g ovesných vloček, kukuřičná mouka, 1 vejce, 2 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, majoránka, máslo, olej na smažení
Syrovou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Cibuli nakrájíme nadrobno a zvolna osmažíme na másle dozlatova. K nastrouhané řepě přisypeme ovesné vločky, přidáme vejce, sůl, majoránku, prolisovaný česnek, osmaženou cibulku a zamícháme. Podle potřeby přisypeme kukuřičnou mouku tak, aby šly tvořit karbanátky. Obalíme je v kukuřičné mouce a smažíme na oleji asi 4 minuty z každé strany. Nebo můžeme karbanátky vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a asi 40 minut péct při 180 ˚C.
Salát z červené řepy, rukoly a sýra
300 g červené řepy, rukola, 100 g balkánského nebo kozího sýra, 1 jablko kyselejší odrůdy, hrst vlašských ořechů, 4 lžíce olivového oleje, 1 citron, 1 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce medu, sůl
Řepu omyjeme, osolíme, zabalíme do alobalu a dáme do trouby péct při 180 ˚C po dobu 1 hodiny. Vychladlou řepu pokrájíme na tenké kousky, stejně tak jablko, které pokapeme citronovou šťávou. Plátky řepy servírujeme na talíři s kousky jablka, rukolou a nasekanými vlašskými ořechy. Zakapeme olivovým olejem, medem a balzamikovým octem. Navrch sypeme rozdrobený sýr.
Tip
Červená řepa hodně barví, proto je vhodné celé bulvy nejprve uvařit a pak teprve oloupat. Jde to lépe než zasyrova. I tak je vhodné tuto práci dělat v igelitových rukavicích. Řepa se dá koupit i vařená. Celé bulvy jsou zataveny do plastového obalu, z nich je stačí vyndat a dál zpracovat.
Text: Martina Lžičařová
Foto: Shutterstock