Cukety pokaždé jinak

Patří k oblíbené letní zelenině a dají se připravit na tisíc způsobů, na slano i na sladko.

Cukety jsou nenáročnou plodinou, rostou téměř samy. V kuchyni mají nekonečné možnosti využití – hodí se syrové do salátů a lehkých jídel z těstovin, při tepelné úpravě je můžeme grilovat, vařit, zapékat, smažit. Většinou je kombinujeme s další zeleninou i s masem. Krásně zvláční různé moučníky. Zpracováváme je i se slupkou, která je měkká, poživatelná a je v ní nejvíc živin. V kuchyni využijeme i nápadné oranžové květy – syrové je přidáváme do salátů nebo je plníme a zapékáme.
Výhodou cuket je nízký obsah kalorií (100 g má pouhých 19 kcal), jsou dobrým zdrojem beta-karotenu, jenž se v těle přeměňuje na vitamín A, obsahují i vitamín C a kyselinu listovou.

Grilované cukety s česnekem

3 střední cukety, sůl, svazek petrželky, 2 stroužky česneku, 1 malá chilli paprička, asi 100 ml olivového oleje

Cukety nakrájíme podélně na dlouhé plátky silné asi 5 mm. Osolíme a necháme vypotit. Pak je opláchneme, osušíme, lehce potřeme olivovým olejem a postupně ogrilujeme. Mezitím nadrobno nasekáme petrželku, utřeme česnek a vše smícháme s olivovým olejem tak, aby vznikla řidší bylinková pasta. Tou pak potíráme ještě horké cukety a skládáme je na sebe. Dáme je chladit a podáváme jako přílohu.

Italská cuketová polévka

60 ml panenského olivového oleje, 1 lžíce nasekaného česneku, hrst lístků bazalky, mořská sůl, mletý bílý pepř, 1 kg cuket (nejlépe středních), 750 ml drůbežího nebo zeleninového vývaru, 60 ml smetany na vaření, hrst hladkolisté petrželky, 50 g parmazánu a další k podávání, čerstvě mletý barevný pepř

Cukety rozkrojíme podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky. V pánvi rozehřejeme olej a pomalu na něm 10 minut opékáme nasekaný česnek, nasekanou bazalku a osolenou cuketu, až ta lehce zezlátne a změkne. Opepříme, zalijeme vývarem a vaříme 8 minut. Sejmeme z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujeme do hladka. Dáme zpátky do hrnce a vmícháme smetanu, nasekanou petrželku a nastrouhaný parmazán. Podle chuti osolíme. Na talíři zdobíme čerstvě mletým pepřem a posypeme parmazánem. Podáváme s opečeným chlebem.

Cuketová pomazánka

1 středně velká nebo 3 malé cukety, 3 lžíce panenského olivového oleje, 4–5 stroužků česneku, 2 chilli papričky, mořská sůl, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 2 lžíce zakysané smetany (není nutné)

Cuketu podélně překrojíme na čtvrtky a vykrojíme střední měkkou část se semeny. Nastrouháme na hrubo, prosolíme a necháme na cedníku asi půl hodiny pustit vodu. Pak propláchneme pod tekoucí vodou a všechnu tekutinu dobře vymačkáme. V pánvi na oleji opékáme asi 1 minutu drcené chilli papričky a nasekaný česnek. Přidáme cuketu a za stálého míchání opékáme 3 minuty. Dáme do mísy a vmícháme strouhaný parmazán. Podle chuti osolíme, můžeme ještě zjemnit zakysanou smetanou.

Cuketové bramboráky

250 g brambor, 250 g cukety, 5 lžic ovesných vloček, 1 vejce, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, 1–2 hrstky sušené majoránky, sádlo nebo olej na smažení

Brambory a cuketu na hrubo nastrouháme, smícháme s vločkami a necháme asi půl hodiny stát. Přidáme vejce, mouku, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a umícháme těsto. Do rozehřátého tuku na pánvi dáváme lžíci až dvě těsta a tvarujeme z nich placičky. Pečeme je z obou stran do zlatova.

Špízy s kuřetem, cuketou a paprikou

4 kuřecí prsa bez kůže, 4 lžíce červené thajské kari pasty, 4 lžíce kokosového mléka, 2 červené papriky, 2 malé cukety, 2 červené cibule, limetka, rýže, máta a petrželka

Maso nakrájíme na kostky a v misce obalíme ve směsi červené thajské kari pasty a kokosového mléka. Papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kusy, cukety rozpůlíme a nakrájíme na špalíky, cibule pokrájíme na měsíčky. Maso a zeleninu napícháme na špízy, opékáme 5–8 minut, průběžně otáčíme. Podáváme s dílky limetky a s vařenou rýží ochucenou mátou a petrželkou.

Slaný cuketový koláč

400 g listového těsta, 3 menší cukety, 2 stroužky česneku, 2–3 lžíce olivového oleje, 4 lžíce mascarpone, 50 g parmazánu, sůl, pepř

Troubu zahřejeme na 200 °C. Těsto rozválíme na pečicím papíru a i s ním ho rozložíme na plechu. Použít můžeme i zapékací formy včetně malých kulatých. Vytvarujeme asi dvoucentimetrové okraje. Cukety nakrájené na tenká kolečka a plátky česneku namočíme v oleji, osolíme a opepříme. Mascarpone smícháme s polovinou nastrouhaného parmazánu a potřeme jím těsto. Na něj naskládáme cukety v řadách tak, aby se plátky lehce překrývaly. Pečeme 15 minut, pak posypeme druhou polovinou strouhaného parmazánem a pečeme ještě 15–20 minut.

Salát s cuketou a kuřetem

400 g kuřecích prsou, olivový olej, sůl, čerstvě drcený černý pepř, 2 malé cukety (nejlépe žlutá a zelená), 1 lžíce estragonových lístků, 100 g rukoly, hrst vlašských ořechů, dresink podle chuti (jogurtový, sýrový apod.)

Maso potřeme olejem, osolíme, opepříme a opečeme z každé strany čtyři až pět minut. Necháme chvilku odpočinout, pak maso nakrájíme na malé plátky a dáme do mísy. Cukety podélně nakrájíme škrabkou na zeleninu na tenké plátky a přidáme spolu s nasekaným estragonem, nasekanými ořechy a rukolou k masu. Přidáme dresink, lehce promícháme a podáváme.

Čokoládový chlebíček s cuketou

2 hrnky strouhané cukety, 1 hrnek hladké mouky, 1/4 hrnku holandského kakaa, lžička jedlé sody, sůl, lžička mleté skořice, 3/4 hrnku cukru, 1 vejce, 1/3 hrnku rozpuštěného másla (vychladlého)

Cuketu nastrouháme na jemno a vymačkáme z ní přebytečnou vodu. Všechny ingredience smícháme, aby vzniklo polotekuté těsto. To nalijeme do chlebíčkové formy a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C. Pečeme asi 50 minut (moučník je hotový, když se těsto nelepí na zapíchnutou špejli). Necháme vychladnout, vyklopíme a nakrájíme na plátky.

text: Iva Tvrzová
foto: archiv firem a shutterstock

Cukety pokaždé jinak

Uložit

Cukety pokaždé jinak