Dietní krůta
Víte, že do objevení Ameriky jsme v Evropě krůtu neznali? Pak ji tu nazývali indiánská slepice.
O krůtě se říká, že má devět druhů mas. Pravdou je, že dobře připravené krůtí maso je vynikající i dietní lahůdkou. Lze je vařit, smažit, dusit i péct. Pokud se jedná o mladší kusy, není mezi krůtou a krocanem v kvalitě masa rozdíl. Za nejcennější se považují prsa, chutná jsou i stehna a výborný je například pečený krk. Přes lákavé obrázky amerického vánočního plněného krocana je lepší připravovat maso naporcované. Krůtí maso je jemné, ale při dlouhém pečení velkého kusu by mohlo být vysušené.
Krůtí maso se u nás na rozdíl od Evropy konzumuje poměrně málo, což je škoda. Stejně jako ostatní drůbeží maso má totiž vysoký obsah bílkovin a velké množství vitaminů řady B. Je i kvalitním zdrojem zinku, draslíku a fosforu. Krůtí (i kuřecí) játra jsou vynikajícím zdrojem vitaminu A a B12, maso krůt i kuřat má nízký obsah tuku. Ten navíc tvoří většinou nenasycené tuky, které nezvyšují cholesterol v krvi. Tuk je obsažen především v kůži, kterou lze snadno odstranit. Krůtí a kuřecí prsa bez kůže obsahují kolem 5 % tuku, jsou tedy ideálním masem pro lidi s nízkokalorickou dietou a dietou s nízkým obsahem cholesterolu. Krůtí maso je vhodné i pro nemocné se slinivkou. V tom případě použijeme recepty dietní, bez tuku.
Zapečená prsíčka se sýrem
4 plátky krůtích prsíček, 1 velká sklenice nakládaného chřestu (nebo jiné zeleniny), 150 g sýra (eidam, ementál), 2 lžíce sójové omáčky, 200 ml zakysané smetany, slunečnicový olej
Plátky masa naklepeme, pokapeme sójovou omáčkou a necháme odležet. Zapékací misku vytřeme olejem, položíme do ní polovinu masa, na ně dáme sterilovanou zeleninu, posypeme více než polovinou strouhaného sýra a navrch položíme opět maso. Zbytek sýra smícháme se zakysanou smetanou a sójovou omáčkou a maso tím zalijeme. V rozehřáté troubě pečeme asi 30 minut.
Steaky v marinádě
4 vyšší plátky z krůtích prsou, sůl, marináda 1: citrónová šťáva, med, zázvor, koriandr; marináda 2: bílé víno, česnek, libeček, muškátový oříšek; marináda 3: hnědý cukr, kari koření, sójová omáčka, ananasová šťáva, ocet balsamico
Plátky masa naklepeme, na okrajích nařízneme, dáme do misky s vybranou marinádou a necháme odležet. Potom maso otřeme, zprudka opečeme a při střední teplotě dopékáme. Při tom potíráme marinádou, osolíme.
Prsa s ořechovou omáčkou
1000 g krůtích prsou, 1 cibule, 5 lžic mletých jader vlašských ořechů, 1 žloutek, 8 lžic smetany na šlehání, máslo, hladká mouka, 1 citrónu, sůl, několik jader vlašských ořechů a zelená petrželka na ozdobu
Prsa naporcujeme a osolíme. Na másle osmahneme do žluta drobně nakrájenou cibuli. Vložíme na ni maso a opečeme z obou stran. Podlijeme horkou vodou a zvolna dusíme pod pokličkou. Maso podle potřeby obracíme a podléváme. Šťávu vysmahneme, zaprášíme hladkou moukou, podlijeme, povaříme, přidáme máslo, mleté ořechy, smetanu, dochutíme citrónovou šťávou, dosolíme a zašleháme žloutek pro zjemnění. Už nevaříme, jen prohřejeme. Omáčku nalijeme na porce masa, ozdobíme jádry ořechů a petrželkou.
Špikovaná stehna
2 krůtí stehna, 100 g slaniny, mletý pepř, sůl
Slaninu nakrájíme na klínky dlouhé 3 až 4 cm a pomocí špikovací jehly jí prošpikujeme krůtí stehna. Osolíme je a opepříme. Zbylou slaninu nakrájíme na drobné kostičky a v pekáčku ji rozškvaříme. Vložíme na ni stehna a opečeme je. Podlijeme malým množstvím horké vody nebo vývaru a asi 20 minut přikryté dusíme. Odkryté pak dáme do trouby a dopečeme. Podle potřeby při tom obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podléváme.
Pikantní stehna s jablky
2 krůtí stehna, 2 cibule, 2 jablka, 1 paprika, 50 g másla, 2 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl, 4 lžíce ušlehané neslazené šlehačky
Stehna osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a dáme nejméně na 1 hodinu odležet do chladu. Na másle zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, přidáme oloupaná, na plátky nakrájená jablka, na nudličky nakrájenou papriku a osmahneme. Vložíme stehna, podlijeme vývarem a dusíme pod pokličkou do měkka. Podle potřeby obracíme a podléváme. Měkké maso vyjmeme, šťávu dochutíme kečupem, nakonec vmícháme do tuha ušlehanou neslazenou šlehačku.
Pikantní roláda
500 g mletého krůtího masa, 150 g šunky, 100 g anglické slaniny, 4 vejce, 2 párky, 6 lžic strouhanky, strouhaná citrónová kůra, pepř, sůl
Do mletého masa vmícháme 1 vejce, strouhanku, citrónovou kůru, sůl, pepř a promícháme. Prkénko poprášíme strouhankou, aby se maso nelepilo, a vytvoříme z něj větší placku, kterou pokryjeme šunkou, slaninou a třemi na slanině umíchanými vejci. Do středu vložíme oloupané párky a celé to zabalíme. Roládu vložíme na vymaštěný pekáč, trochu podlijeme a přikryté poklicí za stálého podlévání dusíme. Na konci odkryjeme a dopečeme do červena.
Krůtí závitky
4 plátky krůtích prsou, 100 g šunky, 50 g plátků sýru eidam, 2 sterilované okurky, lžička hořčice, sladká paprika, mletý pepř, sůl, olej
Plátky masa naklepeme, okořeníme, potřeme hořčicí, poklademe plátky šunky a sýra, na každý dáme půlku okurky. Zavineme a sepneme jehlou. Na malém množství oleje krátce ze všech stran opečeme. Vložíme do pekáčku, podlijeme vodou, přikryjeme a v troubě dusíme do měkka.
Krůta na dvou šťávách
1 menší mladá krůta, 2 cibule, 4 stroužky česneku, lžička zázvoru, špetka šafránu, 2 lžičky sladké papriky, lžička chilli nebo pálivé papriky, 2 lžičky tlučeného kmínu, 100 g másla, 100 g oleje, sůl
Krůtu naporcujeme. V malém množství vody rozmícháme šafrán a sůl a směsí důkladně potřeme maso. To dáme do kastrolu, přidáme 30 g másla, 30 g oleje, nakrájené cibule, utřený česnek a všechno ostatní koření. Osolíme a zalijeme vroucí vodou. Přiklopíme a dusíme do měkka. Maso vyjmeme a šťávu necháme na mírném ohni zhoustnout. V jiné nádobě rozpálíme zbytek másla a oleje a maso ze všech stran osmažíme. Porce na talíři poléváme směsí obou šťáv.
TEXT: IVA TVRZOVÁ
FOTO: ISIFA