Pečený čaj
Z přebytků ovoce vypěstovaného na zahrádce lze celkem rychle připravit zásobu čaje – pečeného ovocného čaje. Zkuste ho. Je chutný a zcela bez konzervačních a chemických látek, které jsou ve většině prodávaných porcovaných čajů.
Na přípravu pečeného čaje budete potřebovat ovoce, koření, cukr a rum. Polovinu ovoce by měl tvořit rybíz kvůli příjemné kyselosti anebo švestky, které čaji dodají také specifickou chuť. Kromě čerstvé úrody můžete do pečeného čaje zpracovat přebytky z mrazáku. Takže pokud máte mrazicím boxu sáčky s rybízem (malinami, borůvkami apod.) a nevíte co s ním, pečený čaj je k jeho využití ideální. K vlastnímu ovoci můžete také přidat kupované druhy, které nepěstujete. Nedoporučuje se však přidávat banán.
Základní recept
1 kg rybízu (černý, červený či bílý nebo mix) nebo švestek
1 kg dalších druhů ovoce (např. jablka, hrušky, ostružiny, maliny, borůvky, třešně, aronie, josta, brusinky a další)
¾–1kg cukru
2 lžičky skořice
4 ks badyánu
5 ks hřebíčku
asi 2 dcl rumu (nemusí být)
1 ks citron nebo pomeranč (nemusí být)
Ovoce umyjeme. Větší kusy nakrájíme na kostičky a dáme do hlubšího pekáče. Přisypeme drobné ovoce, zasypeme cukrem, přidáme všechno koření a promícháme. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180 ºC asi 30 minut. Během pečení dvakrát či třikrát promícháme. Hned po upečení přidáme rum, rychle promícháme a horkou směsí plníme nahřáté skleničky. Ty zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Zhruba po dvaceti minutách je můžeme otočit a necháme vychladnout.
A jak připravíte z hotové směsi čaj? Do hrnečku dejte 1 až 2 lžíce – podle chuti –, a zalijte horkou vodou. Pijte jako čaj. Na dně hrnku nakonec čeká pochoutka v podobě kousků ovoce. Čaj je chutný a oceníte ho především v zimě a chladných dnech.
Horký pečený čaj v zimě zahřeje.
Dobré rady
Jablka a hrušky krájíme i se slupkou, ale bez jádřinců.
Třešně můžeme vypeckovat, ale do pečeného čaje se dají použít i s peckami.
Čaj lze připravit i z jednoho druhu ovoce.
Tmavé ovoce dá čaji příjemnou červenou barvu.
Zatímco mražené ovoce je v pečeném čaji výborné, kompotované je málo pikantní, proto je lepší spotřebovat je jinak.
Kromě koření uvedené v základním receptu můžete přidat i kousky zázvoru.
Cukr můžeme použít bílý nebo třtinový.
V době, kdy dozrávají aronie, jablka a další podzimní druhy ovoce, použijeme mražený rybíz, jahody, maliny a borůvky.
Tip
Poměr ovoce si zvolte podle libosti. Můžete použít i citrusy a exotické druhy, například kiwi. Chemicky neošetřované citrusy můžete krájet i s kůrou, pak čaj bude mít jemně nahořklou chuť.
Text: Martina Lžičařová
Foto: Shutterstock