Salátové lupení
Hlávkový a ledový salát a čínské zelí pozná každý. Existují však další druhy listové zeleniny, které stojí zato zařadit do jídelníčku. Některé se dají koupit v obchodech, jiné vypěstujete ze semínek. Výhodou salátových rostlin je rychlý růst a krátká vegetační doba. Mladé křehké lístky lze sklízet už po třiceti dnech od výsadby.
Choi Sum je zvláštní odrůdou čínského zelí. Hodí se do salátů a pokrmů asijské kuchyně. Chuť má podobnou chřestu
Mibuna a mizuna – dvě podobné rostliny. Mizuna má jemnou chuť, mibuna (také se jí říká japonská hořčice) je lehce pikantní
Kozlíček polníček má křehké lístky, které se uplatní v salátech všeho druhu
Listy salátu dubáčku se sklízejí postupně, ale nedají se skladovat, protože rychle vadnou. Musíme je sníst co nejdříve po utržení
Špičaté zelí hispi je jemně šťavnaté, proto se používá do čerstvých salátů, například k přípravě salátu Coleslaw
Mírně nahořklé listy štěrbáku (či také endivie) mají léčivé účinky, neboť obsahují spoustu minerálů
Šťavnatý římský salát je základním kamenem salátu Caesar, ale hodí se i ke krátkému podušení
Hlávky červené čekanky v chladnu vydrží až tři měsíce! Listy mají nahořklou chuť
Text Martina Lžičařová
Foto Shutterstock