Ovoce a zelenina ve sklepě
Skladování výpěstků ze zahrady ve vlastním sklípku má řadu výhod. Ovoce i zeleninu tak lze udržet poměrně dlouho čerstvé s minimálními náklady. Sklep je však nutné dobře připravit.
Udržet ovoce a zeleninu co nejdéle v přirozeném stavu bez jakékoli konzervace či jiného zpracování je cílem mnoha zahrádkářů. Vhodný je k tomu tmavý sklep či jiný prostor se stálou teplotou. Úspěch při dlouhodobém skladování však samotný sklep nezaručí. Je nutné poučit se z letitých zkušeností úspěšných pěstitelů a připravit pro uložení výpěstků ideální podmínky.
Nízká teplota
Stálá a poměrně nízká teplota figuruje na seznamu těchto pravidel na prvním místě. Do sklepa nejčastěji míří jablka, která mají ráda stálou teplotu kolem 3 až 5 stupňů Celsia. Pro hrušky je vhodná ještě o něco nižší teplota, která by se měla pohybovat maximálně mezi jedním až dvěma stupni. Nízká teplota je důležitá k tomu, aby se veškeré biologické procesy v ovoci zpomalily na minimum. Ovoce v takových podmínkách vlastně „hybernuje“ při maximálním zachování obsahu vitamínů, cukrů a dalších důležitých složek. Důležité je rovněž ukládání jablek stopkami směrem dolů a hrušek stopkami nahoru, v obou případech pak v jedné nebo ve dvou vrstvách do bedýnek nebo na slámu.
S doporučenou teplotou je na tom podobně i zelenina, pro kterou nastávají nejlepší podmínky pro skladování za teplot v rozmezí mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia. Kořenová zelenina ráda spočívá ve vrstvě mírně vlhkého písku nebo rašeliny, košťálová zelenina může ležet volně na prknech nebo policích a brambory lze uložit do přepravek, opět za ideální teploty do čtyř stupňů.
Zmíněné nízké teploty jsou doporučenou, ale ne nezbytnou podmínkou úspěšného uchování produktů ze zahrady. Různé zdroje uvádějí přijatelnou teplotu až do deseti stupňů. Čím vyšší skladovací teplotě jsou jablka či brambory vystaveny, tím se snižuje jejich dlouhodobá výdrž. S tím je třeba počítat, pokud nemáte dostatečně hluboký či izolovaný sklep. Je nutné pohlídat i to, aby teplota naopak neklesla pod bod mrazu. Nemáte-li k dispozici prostory, v nichž se můžete spolehnout na vyrovnanou teplotu, vyzkoušejte například izolaci stěn polystyrenem.
Velmi důležité je také oddělit skladované ovoce a zeleninu do dvou různých místností, nebo alespoň prostory sklípku oddělit dřevěnou příčkou. Jinak hrozí, že ovoce „natáhne“ pach zeleniny a brambor a kvůli etylenu, který vylučují některé druhy zrajícího ovoce, se může proces dozrávání výpěstků zbytečně urychlit. Není-li možné ovoce a zeleninu umístit do různých místností, skladujte je alespoň dostatečně daleko od sebe a použijte jako provizorní clonu třeba netkanou textilii.
Jak ovlivnit teplotu
Dalším předpokladem k vytvoření vhodných podmínek pro dlouhodobé skladování plodin ve sklepě je přiměřená vlhkost. K udržení optimální vzdušné vlhkosti mezi osmdesáti až devadesáti stupni mohou posloužit nádoby s vodou, vlhké hadry či pokropení podlahy. Ve starých sklepech často sloužilo ke snížení teploty a vyrovnání vlhkosti korýtko s protékající vodou. Pro změření potřebných údajů poslouží jednoduchý digitální či analogový vlhkoměr, který stojí kolem sto padesáti korun.
Pro dosažení vyrovnané vlhkosti a případné snížení vlhkosti nadměrné je třeba sklep také trvale větrat. Jednoduchá větrací mřížka ve stěně může být opatřena posuvnou klapkou a doplněna větrací šachtou ve stropě. Ve sklípku nesmí být průvan, ale je třeba docílit cirkulace vzduchu. Můžete vytvořit i větrací kanál, který vyústí do komínku nebo mřížky na stěně u vstupu. V podlaze by měla být propustná část pro vodní páry. I tak lze celkovou vlhkost sklepa v případě potřeby snížit.
Výdrž uložených pěstitelských výdobytků zvýšíte i přísným dodržováním hygienických zásad ve skladovacím prostoru. Sklep je dobré vybílit vápnem s příměsí modré skalice nebo rovnou použít některý z průmyslově vyráběných vápenných nátěrů s dezinfekční příměsí (Weber.cal, Het Vápenný nátěr). Dezinfekčním roztokem ošetřete také prkna v policích, lísky a přepravky. Použijte však raději modrou skalici či hypermangan než dezinfekce na bázi chloru.
Osvědčenou tradiční dezinfekcí sklepů jsou sirné knoty, po jejichž zapálení však sklep raději opusťte. Pro dostatečné vysíření postačí jeden či dva sirné knoty. Před zapálením utěsněte všechny otvory a při odchodu zavřete dveře, aby sirný dým účinně zapůsobil. Po dohoření důkladně vyvětrejte. Sirné knoty seženete v některých drogeriích, zahradnických, včelařských či vinařských potřebách včetně e-shopů v balení po osmdesáti kusech za cenu od šedesáti do sta korun.
I když se vám podaří podmínky pro skladování po všech stránkách dokonale vyladit, kontrolujte uložené ovoce a zeleninu a okamžitě odstraňujte plody napadené hnilobou či plísní. Problém s plísněmi může nastat u příliš vlhkých či nedostatečně větraných sklepů. Pomůže opětovné vysíření nebo dostatečné větrání, které je třeba alespoň v krátkých intervalech zajistit i v době mrazu.
Text: Richard Guryča
Foto: Pavel Veselý, archiv firem a Shutterstock