U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

CHLEBOVÉ POCHUTNÁNÍ

Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ

CHLEBA MŮŽE NĚKOMU PŘIPADAT JAKO TEN NEJOBYČEJNĚJŠÍ POKRM, ALE VŠICHNI, KTEŘÍ POBÝVALI DELŠÍ ČAS V ZAHRANIČÍ, TAM NEJVÍC POSTRÁDALI PRÁVĚ TEN NÁŠ „OBYČEJNÝ“ CHLÉB.

Chlebů je mnoho druhů – světlý i tmavý, nadýchaný toustový nebo hutný celozrnný, s různými ingrediencemi – česnekový, bramborový, pivní atd. Dbáme-li o své zdraví, měli bychom častěji konzumovat tmavý celozrnný chléb než světlý. Proč? Na rozdíl od světlé pšeničné mouky obsahuje celozrnná mouka i rozemleté slupky zrna. Ty usnadňují trávení a lepší využití sacharidů v těle (sacharidy z bílé mouky se mění na tuk!). Spoustu prospěšných látek v sobě mají semínka slunečnice, sezamu, dýně, lnu, které bývají součástí vícezrnného pečiva. Barva kvalitního tmavého chleba by měla být dána použitím tmavých obilovin, ne přibarvováním.

   Někde ještě koupíte chleba, zadělávaný chlebovým kváskem. Kvásek má proti kvasnicím výhodu – doba kynutí je mnohem delší, a tak se stačí rozložit látka obsažená vmouce, která způsobuje nadýmání. Kvásek se dá občas koupit nebo si jej můžeme připravit sami.

   Upéct si vlastní chleba není tak složité. V prodejnách „zdravé výživy“ koupíte speciální pekařskou mouku, ale ještě jednodušší je péct ze sypké směsi na chleba – najdete ji například pod značkou Vitalko v Tescu či Intersparu. Vitalko nabízí chleba kmínový, dýňový, slunečnicový, piknik sandwich, piknik vícezrnný a řadu Fitnes chlebů. Přidáme jen vodu a droždí a vypracujeme těsto. Pečeme-li v elektrické domácí pekárně, stačí suroviny nasypat dovnitř a o víc se nestarat. Nastavíme časovač a k nedělní snídani máme čerstvý domácí chléb podle vlastního receptu. Základní těsto lze totiž obměňovat přidáním různých přísad: nakrájenými olivami, nastrouhanou mrkví, škvarky, oříšky, kousky čokolády, sušeným ovocem apod.

   Chleba jíme nejen jako přílohu či s pomazánkami, ale používáme jako surovinu při vaření.

Švestkový chléb

směs Vitalko na slunečnicový chléb, 15 g droždí, 50 g celých a 20 g strouhaných lískových oříšků, 50 g sušených švestek, studená voda

Smícháme polovinu směsi na chléb, droždí, celé oříšky, švestky nakrájené na čtvrtiny a vodu (340 ml pečeme-li ve formě, 280 ml pečeme-li šišku na plechu). Vařečkou vypracujeme těsto, na pomoučeném válu vytvarujeme šišku, kterou vložíme do olejem vytřené chlebíčkové formy nebo do pomoučené ošatky. Necháme v teple kynout. Chleba ve formě posypeme strouhanými oříšky. Chleba z ošatky vyklopíme, posypeme oříšky a dáme na plech. Pečeme v troubě při teplotě 230 °C asi 40 minut.

Sendviče s jablky

toustový nebo obyčejný chleba bez kůrky, máslo, jablka, cukr, skořice

Vždy dva plátky potřeme slabě máslem, mezi ně dáme plátky jablka, pocukrujeme, posypeme skořicí. Vložíme do sendvičovače a zapečeme. Necháme chvíli vychladnout, pocukrujeme a jíme jako sladkou svačinu.

Nákyp s vínem a cibulí

tvrdší tmavší chleba, červené víno, cibule, škvarky nebo uzenina, sádlo nebo máslo

Do vymazaného pekáče dáme vrstvu nastrouhaného nebo drobně nakrájeného chleba, důkladně pokropeného vínem. Posypeme škvarky nebo pokrájenou uzeninou a na hrubo krájenou cibulí. Vrstvy několikrát zopakujeme. Navrch dáme kousky másla a v troubě zapečeme do červena. Podáváme s kysaným zelím.

Chlebová omáčka

1 hrnek mléka, 1 cibule, 4 hřebíčky, 2 bobkové listy, 1 stroužek česneku, 4 kuličky pepře, 1hrnek strouhaného celozrnného chleba, 1 lžička másla, 1/4 hrnku smetany ke šlehání

Do kastrolu dáme mléko, celou cibuli, česnek a koření. Přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a ještě 2 minuty povaříme. Odstavíme, přecedíme, do mléka přidáme chleba a znovu dáme vařit. Po dosažení varu snížíme teplotu, přidáme máslo a smetanu. Necháme přejít varem. Podáváme například k pečenému kuřeti.

Chlebová zemlbába

plátky chleba bez kůrky, jablka, mléko, vejce, cukr, skořice, máslo

Chleba nakrájený na kousky pokropíme mlékem s rozkvedlaným vejcem. Chlebem poklademe dno máslem vymazaného pekáče, na něj dáme na kousky nakrájená jablka, posypeme cukrem a skořicí a poklademe druhou vrstvou chleba – žemlovka by měla být jen nízká, aby se dobře propekla. Pokropíme zbytkem mléka s vejcem a v troubě upečeme do křupava. Na talíři pocukrujeme a polijeme máslem.

Vaječné smaženky

plátky chleba, vejce, tvrdý sýr, sůl

Vejce rozšleháme, osolíme a vmícháme nastrouhaný sýr. Plátky chleba potřeme z jedné strany vaječnou směsí. Namazanou stranou vložíme do rozpáleného oleje na pánvi a smažíme. Lze potřít i po druhé straně a osmažit. Můžeme ještě potřít hořčicí a posypat nakrájenou cibulí, obložit zeleninou.

Žebrácká polévka

1 l vývaru nebo vody, 2 šálky nakrájeného tvrdého chleba (střída i kůrky), 2 – 3 stroužky česneku, sůl, lžička kmínu, 1 – 2 vejce, petrželová nať

Do vody nebo vývaru dáme chléb, česnek utřený se solí, kmín a povaříme, až se chléb téměř rozvaří. Přidáme vejce, rozkvedláme je a ještě chvíli vaříme. Na talíři polévku posypeme nasekanou zelenou natí.

www.vitalko.cz, www.pekarny.unas.cz, www.probio.cz, www.diskuse.dama.cz

***

ELEKTRICKÝ „PAPIŇÁK“

TIP!

Elektrický tlakový hrnec IDA s automatickým ovládáním spojuje schopnosti tradičního tlakového hrnce, elektrického zařízení na vaření rýže a nádob na dušení pokrmů. Po vložení surovin zvolíme jeden z pěti programů (pro vaření např. rýže, polévky, fazolí, měkčího a tvrdšího masa), nastavíme čas a hrnec se už o vše postará sám. Jakmile se v hrnci vytvoří tlak, sníží se intenzita vaření. Po uvaření se hrnec automaticky přepne na ohřívání a udržuje pokrm neustále teplý. Vnitřní vyjímatelná nádoba s teflonovým povrchem (lze uložit třeba do chladničky) má objem 5 litrů. Hrnec má sedm bezpečnostních prvků, maximální spotřeba je 900 W/h. Lze jej použít i bez poklice -např. na smažení řízků. Výhodnou funkcí je odložený start – ráno vše nachystáte, naprogramujete a v poledne je uvařeno. Prodává Datart, Elektroworld, AbleElectric (prodejna v Praze a Brně, zásilková služba, objednávky po internetu). Cena je 2990 Kč.

www.ableelectric.cz

O autorovi| TEXT: IVA TVRZOVÁ

Popisy k obrázkům

Autor fotografií: FOTO: PROFIMEDIA. CZ A VITALKO

CHLEBOVÉ POCHUTNÁNÍ