U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
SLANÉ CHUŤOVKY
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
Ne každý má o Vánocích chuť pouze na sladkosti. Někdy přijde k chuti i něco slaného či kyselého. Oblíbené jsou jak pečené slané chuťovky, tak různé jednohubky.
Na obložené, různě vykrajované plátky světlého i tmavého pečiva použijeme na zdobení barevnou zeleninu a ovoce – červené a oranžové papriky, zelené okurky, žlutý ananas, černé olivy. Nejen že vhodně doplňují chuť uzenin, sýrů a pomazánek, ale i lákavě vypadají. Na vršku jednohubky může trůnit celá oliva, hroznové víno či cherry rajčátko, ozdobně vykrojený tvar třeba z plátku ananasu nebo do roličky svinutý proužek šunky.
A nezapomeneme si včas obstarat napichovátka, jsou lepší než krátká párátka.
Sýrové pečivo
Stejné množství hladké mouky, tuku, sýra Niva, sekané mandle na posypání.
* Suroviny zpracujeme v těsto, vyválíme plát, rádlem nakrájíme obdélníčky, kosočtverce, trojúhelníčky. Posypeme mandlemi a na plechu s pečicím papírem upečeme.
Šneci
600 g polohrubé mouky, 250 g Hery, 1 lžička cukru, 1 prášek do pečiva, 200 ml mléka, 1 lžička soli, 400 g sýrů (Niva a eidam), 250 g másla
* Z mouky, cukru, prášku, soli, tuku a mléka vypracujeme tuhé těsto. Necháme odpočinout v chladničce. Pak rozválíme na obdélník, posypeme strouhaným sýrem a máslem a stočíme jako roládu. Zabalené ve fólii necháme aspoň hodinu odležet v chladničce. Ztuhlou roládu nakrájíme na plátky, položíme na vymazaný plech a posypeme kmínem nebo mákem. Při teplotě 180 °C pečeme 10 – 15 minut.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: ARCHIV