U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
TY HŘEJÍ!
Kategorie: Kuchyně | Autor: IVA TVRZOVÁ
Po návratu z podzimní nebo zimní procházky se rádi zahřejeme nějakým horkým ostřejším nápojem. Základem horkých alkoholických míchaných nápojů je horká voda, víno nebo mléko, nezbytnou součástí rum, koňak, gin, whisky nebo likéry, z dalších přísad vejce, sirup, cukr, citronová šťáva, koření… Podáváme v zahřátých silnostěnných, takzvaných grogových či punčových sklenicích. Tady je několik receptů.
Kávový grog
4 bílky, 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 400 ml kávy, 8 lžic koňaku
Bílky s cukrem dáme do nádoby, postavíme na mírně zahřátou plotýnku a umícháme do pěny. Přilijeme kávu a mícháme, až vytvoříme lehce krémovou hmotu. Přidáme koňak. Rozdělíme do čtyř sklenic.
Pivní punč
3 lžičky cukru, 0,5 l světlého piva, žloutek, 1/2 sklenky rumu
Do nádoby dáme cukr a většinu piva a necháme přejít varem. Ve zbytku piva rozmícháme žloutek, přidáme rum a za stálého míchání přiléváme do horkého piva. Přecedíme do dvou sklenic.
Rum egg-nogg
1 žloutek, 2 lžičky cukru, 200 ml mléka, sklenka rumu, muškátový oříšek
V punčové sklenici rozmícháme žloutek s cukrem. Přilijeme horké mléko a rum. Navrch nastrouháme trochu muškátu.
Burgundský grog
200 ml červeného vína, kousek citronové kůry, 2 hřebíčky, 2 lžičky cukru, šťáva z 1/2 citronu
Do nádoby dáme všechny suroviny, zahřejeme k varu a přecedíme do sklenice. Můžeme ozdobit plátkem citronu.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO: MIELE