Osvěžující nápoje
V horkém letním počasí přijde k chuti sklenice dobrého vychlazeného nápoje. S čím si můžeme zpříjemnit léto?
Lehce alkoholický cider
K chuti přijde například sklenka dobře vychlazeného cideru Kingswood Rosé. Tento nápoj není ani tak sladký jako víno, ani tak hořký jako pivo, a proto vás skvěle osvěží. Obsahuje 4,5% alkoholu, zato žádná umělá sladidla, barviva ani konzervanty. Novinka Kingswood Rosé je v porovnání s klasikou chuťově bohatší, připomíná chuť šťavnatého jablka. Prodává se v lahvích 0,4 l, doporučená cena je 25,90 Kč.
Pro milovníky kávy
Ledová káva může v horkých chvilkách zafungovat i jako skvělý dezert. Plánujete s přáteli odpolední dýchánek nebo posezení na zahrádce a rádi byste jim nabídli kávu, ale na teplý nápoj je příliš horko? Vsaďte na její ledovou variantu!
Kávový dotek z Karibiku
Ingredience:
2 čajové lžičky instantní kávy Jacobs
100 ml vody
50 ml rumu
50 ml likéru typu Pina Colada
2 čajové lžičky cukru
kostky ledu
malé kousky čerstvého ananasu
Postup:
Rozpustíme kávu ve vodě, přidáme cukr. Smícháme s ostatními přísadami. Podáváme s ledem a zdobíme kousky ovoce.
Tip na servírování: Letní čas je období bavení se a her, buďte hraví i při podávání tohoto ledového mlsání. Zvolte pro ně netradiční sklenice či lahvičky a ty doplňte barevnými koktejlovými ozdobami, slámkami nebo třeba tenkými barevnými mašličkami.
Svěží ledová káva se zázvorem
Ingredience:
2 lžičky instantní kávy Jacobs
60 ml vody
50 ml mléka
20 ml zázvorového sirupu (nebo 2 lžičky nastrouhaného zázvoru nebo v prášku)
½ oloupané hrušky (čerstvé nebo z konzervy)
4 kostky ledu
Postup:
Hrušky a zázvor rozmixujeme s vodou, vymícháme všechny ingredience do hladka. Nalijeme kávu do sklenice. Přidáme kostky ledu.
Ledové čajové nápoje
Symbolem pohody a relaxace je zase čaj, který můžete naservírovat jako voňavý džbánek s originálním ledovým nápojem při grilování. Ledové čaje zachutnají i těm nejmenším, pro které je dodržování dostatečného příjmu tekutin obzvlášť náročné. Jednoduché, snadno připravitelné recepty ze základních surovin vykouzlíte snadno a hravě!
Ledový čaj s mátou a limetami
Ingredience:
4 sáčky Pickwick Mátového čaje
2 limety, nakrájené na plátky
½ salátové okurky nakrájené na kolečka
hrst čerstvé máty na ozdobu
2 lžíce medu
750 ml horké vody
hrst ledu
Postup:
Čaj zalijte 750 ml horké vody a louhujte 3–5 minut. Podle chuti oslaďte medem a nechte vychladnout. Do džbánu přidejte plátky limety, kolečka okurky a hrst čerstvé máty. Můžete podávat s ledem.
Ledový čaj s jahodami, melounem a vanilkou
Ingredience:
4 sáčky ovocného čaje Pickwick Jahoda s mátou
10 čerstvých jahod, podélně přepůlených
3 trojúhelníky červeného melounu bez slupky, pokrájené na kostky
4 lžíce jahodového sirupu
1 lžíce vanilkového cukru
4 snítky máty
vanilkový lusk na ozdobu
500 ml horké vody
250 ml vychlazené sodovky
hrst ledu
Postup:
Sáčky čaje zalijte 500 ml horké vody a louhujte 6–8 minut. Oslaďte sirupem a vanilkovým cukrem. Nechte vychladnout. Dolijte sodovkou, přidejte jahody, kostky melounu a led. Ozdobte mátou a vanilkovým luskem.
Ledový čaj s broskvemi
Ingredience:
4 sáčky černého čaje Pickwick Earl Grey
1 zralá broskev
cca 2 lžíce třtinového cukru
5 plátků čerstvého zázvoru
citronová šťáva z půlky citronu
lístky máty na ozdobu
500 ml horké vody
250 ml vychlazené sodovky nebo vody
pořádná hrst ledu
Postup:
V 500 ml horké vody vylouhujte 4 sáčky černého čaje společně s plátky zázvoru. Černý čaj vyjměte po 1–3 minutách, ale zázvor nechte ve džbánu. Oslaďte podle chuti a nechte vychladnout.
Následně přidejte broskev nakrájenou na malé klínky a dolijte vychlazenou sodovkou. Dochuťte citronovou šťávou, přidejte led a ozdobte mátou.
Tip na vhodné nádobí
Pro přípravu i servírování alkoholických i nealkoholických nápojů s ovocem a ledem můžete využít skleněný barel se šroubovacím víčkem a kohoutkem a sklenice na míchané drinky s víčkem a brčkem. Budou skvělým doplňkem do horkých letních dnů, na zahradní párty i domů. Jsou v různých barevných variantách. Sklenice: objem 480 ml, cena: 89 Kč. Barel: objem 3,5 l, cena: 169 Kč. Prodává decoDoma.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM