U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
K žití je nutné pití
Kategorie: Speciál – léto ve znamení krásy a zdraví | Autor: pe
Význam příjmu tekutin pro lidský organizmus je mimořádný. Vyplývá to již ze skutečnosti, že 60 až 80 procent hmotnosti dospělého člověka je tvořeno vodou. U novorozence je to dokonce 90 procent, ale stárnutím tekutin ubývá.
Pro zdravého člověka v běžném prostředí se potřebné denní množství tekutin pohybuje v rozmezí dvou až dva a půl litru. V letních vedrech, zvláště třeba při práci na prosluněné zahradě, při sportování nebo na cestách za dovolenou, je nutné toto množství ještě zvýšit.
Co způsobí nedostatek
Nedostatečný příjem tekutin má za následek omezení jejich výdeje. Tím je snížena i možnost vylučování škodlivých látek z organizmu. Důsledkem je větší pravděpodobnost tvorby ledvinových kamenů a zhoršení revmatických potíží. Náš organizmus musí také snížit množství tekutin kolujících v těle. Zhoustne nám krev, sníží se její tlak, ale tím také zásobování kyslíkem pro všechny tkáně. První to pozná mozek – hůře vnímáme, jsme brzy unavení, podráždění. Následkem úsporných opatření organizmu je i menší množství vyloučeného potu. V horkých měsících to znamená nedostatečné ochlazování těla, jehož následkem je úpal.
Nenahraditelná voda
Většina z nás pije nedostatečné množství tekutin a mnohdy i tekutiny ne příliš vhodné. Nápoje obsahující kofein a jemu podobné látky způsobují totiž odvodnění. Do této skupiny nápojů patří káva s kofeinem, silné kakao a silný ruský čaj. Jejich pomocí rozhodně potřebné tekutiny neuhradíme. Další nevhodnou skupinou jsou slazené nápoje. Jejich prostřednictvím zvyšujeme příjem energie, který má za následek zvyšování naší hmotnosti. Nemluvě o tom, že sladké nápoje nezaženou žízeň, naopak ji podporují. Pochopitelně stejně nevhodné jsou i alkoholické nápoje. Také mají značný obsah energie, odvodňují organizmus, žízeň obvykle nezaženou a navíc poškozují při častější nebo dlouhodobé konzumaci játra a mozek. Nejvhodnější je proto střídat různé druhy bylinkových čajů, přírodních ovocných šťáv, minerálek a hlavně prostou a nenahraditelnou vodu. Vždy však pijte průběžně během celého dne, ne nárazově (například při práci na zahradě nic a po příchodu domů naráz větší objem).
Převaření
Bakteriální a virovou kontaminaci vody bez zákalu by měl zlikvidovat pětiminutový var. Se stoupající nadmořskou výškou je lépe vaření prodloužit. Voda se musí vařit bouřlivě. Po této době lze vodu po vychlazení bez nebezpečí pít. Převařená voda není příliš chutná. Vylepšit to můžeme jejím okysličením – jednoduše několikrát přelít z nádoby do nádoby, pomůže i špetka soli.
Chemická dezinfekce
Úprava pitné vody chemickou cestou je oblíbená pro praktičnost, rychlost a spolehlivost. Někomu však může vadit ovlivnění pachu a chuti vody. Většina dnes vyráběných přípravků je založena na bázi chlorderivátů kyseliny izokyanurové. Použít můžete Aqua Steril, PHAR-X aqua nebo Sanosil (v zahraničí Mikropur, Halazon, Sterotabs). Ve všech případech je důležité důsledně pročíst přiložené návody použití.
Aqua Steril se vyrábí jako dvousložkový ve formě prášku, přičemž druhá tableta odstraňuje chlór. Minimální množství ošetřené vody je podle velikosti balení 2,5, 20, 50 i více litrů. Doporučená doba působení (expoziční) je 60 minut.
PHAR-X-Aqua obsahuje také dvě složky a minimální množství ošetřené vody činí jeden litr. Doporučená expozice je 30 minut.
Sanosil je tekutý přípravek na bázi peroxidu vodíku (1,75 %) a stříbra. Sanosil DDW se dávkuje v množství deset kapek na litr vody (expozice 30 minut).
***
Nouzová úprava vody
Na cestách do exotických zemí a méně civilizovaných končin musíme počítat i s tím, že nebude vždy nablízku nezávadný zdroj pitné vody. V případě vaší nejistoty raději takovou vodu před pitím nouzově upravte. Jestliže je voda viditelně zakalená, je nutné zákal odstranit. Můžeme si pomoci filtrací vody přes látku, nebo sterilní obvaz. Vodu zbavenou zákalu potom dezinfikujeme některým ze způsobů uvedených dále.
Obsah vody v potravinách
Potravina Obsah vody
Okurky 95 %
Salát hlávkový 95 %
Rajčata 93 %
Podmáslí 91 %
Pomeranče 87 %
Ryby 83 %
Meloun 80 %
Brambory 77 %
Banán 74 %
Sardinky v konzervě 55 %
Chléb 35 %
Pečivo 10 %
Piškoty 6 %
Čokoláda 1 %
Pečiva čajová linecká 0,5 %
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO ARCHIV