Rebarborové hody
Rebarbora patří mezi nejchutnější jarní plodiny. V našich podmínkách se sklízí převážně v období od konce května do poloviny června, hlavní sezóna tedy vypukne už co nevidět. Právě teď je tedy ten nejvyšší čas začít přemýšlet nad tím, jaké pochoutky z ní vykouzlíte. Pokud chcete své blízké překvapit opravdu skvělými dobrotami s rebarborou, nechte se inspirovat recepty, které pro vás připravila Elly – Bohyně kuchyně.
MRKVOVÉ ŠÁTEČKY S REBARBOROU
Těsto
- 450 g hladké pšeničné nebo špaldové mouky
- 250 g vychlazeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 250 g na jemno nastrouhané mrkve
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli
Náplň
- 4 stonky rebarbory
- 4 velké jahody
- 150 g třtinového cukru
Postup
Do mísy nasypte mouku, prášek do pečiva, špetku soli a důkladně promíchejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a na menší kousky nasekaný rostlinný tuk Hera. Promíchávejte ručně nebo hnětacím hákem, pokud používáte kuchyňský robot. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Poté ho nechte asi hodinu odpočinout v lednici. Mezitím si připravte náplň.
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na malé špalíčky. Dejte do hrnce, zasypte cukrem a při mírné teplotě rozvařte úplně do měkka. Pokud se vyvaří moc tekutiny, přidejte trochu vody. Ale s vodou to nepřehánějte, výsledná směs by měla být hustá jako marmeláda. Přidejte nadrobno nasekané jahody a ještě 2 minuty povařte. Poté nechte vychladnout.
Těsto vyválejte na ploše lehce posypané moukou. Plát by měl být silný maximálně půl centimetru. Vykrajujte kolečka – buď skleničkou nebo formičkou.
Do středu každého kolečka dejte lžičku rebarborové náplně. Přehněte a okraje pořádně stiskněte k sobě. Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 25 minut, dokud šátečky nezrůžoví.
REBARBOROVÝ DORT S TVAROHEM
Těsto
- 450 g polohrubé mouky
- 200 g moučkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 200 g vychlazeného rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 4 žloutky
Krém
- 750 g plnotučného tvarohu
- 100 g moučkového cukru
- 1 vanilkový pudink (prášek)
- 2 vejce
- 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru
Postup
Mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a vychlazený rostlinný tuk Hera máslová příchuť. Vypracujte pevné, nelepivé těsto a nechte ho minimálně hodinu odpočinout v lednici.
Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.
Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů vyložte pečicím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte rostlinným tukem Hera a vysypejte polohrubou moukou.
Připravené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Těsto by mělo zakrýt dno i boky formy až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.
Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky, dejte spolu s cukrem do hrnce a nechte povařit do měkka. Poté nechte vychladnout.
Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.
Hotový krém (bez hrudek, vyšlehaný do hladka) vlijte do dortové formy na základ z těsta. Povrch uhlaďte. Formou několikrát bouchněte o pracovní desku, aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.
Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypte povrch dortu. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45 minut.
REBARBOROVÝ CRUMBLE S JAHODAMI
Suroviny
- 150 g měkkého rostlinného tuku Hera máslová příchuť
- 150 g jemných ovesných vloček
- 150 g třtinového cukru
- 3 stonky rebarbory
- 4 velké jahody
Postup
Rebarboru oloupejte a nakrájejte na špalíčky. Jahody nakrájejte na menší kousky. Připravte si malé zapékací misky nebo jednu větší zapékací misku. Výhodou malých misek je, že každý dostane svou vlastní porci rovnou v mističce. Moučník pak mnohem lépe vypadá, než když ho krájíte a podáváte z jedné mísy.
Ovoce naskládejte do malých zapékacích mističek. Vždycky vkládejte mix rebarbory a jahod.
Měkký rostlinný tuk Hera, ovesné vločky a cukr promíchejte dohromady. Vznikne tak drobenka. Pokud se vám zdá příliš měkká, můžete přidat trochu vloček nebo chuť ozvláštnit malým množstvím namletých mandlí nebo lískových ořechů.
Drobenku navrstvěte na ovoce a pořádně přimáčkněte.
Poté vložte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi 15 až 20 minut. Do té doby, než drobenka zezlátne. Ovoce pod čepicí pěkně změkne a chutě se krásně prolnou.
Ihned servírujte. Výborně chutná také doplněné kopečkem vanilkové zmrzliny.
TEXT: REDAKCE
FOTO: UNILEVER