Co se záplavami vajec…

Velikonoční svátky letos uvítáme nezvykle brzy, na konci března. Již nyní se těšíme na několik dní volna, rodinná setkání, labužnická hodování i oblíbené zvyky.

 

Víte, co dělat se záplavami vykoledovaných vajec?

 

Ženy se ponoří do malování kraslic, přípravy mazanců, beránků, nádivky a dalších veliknočních lahůdek. Muži zase vyrazí na oblíbenou koledu. Ta se stává „noční můrou” většiny hospodyněk. Jejich drahé polovičky se totiž vrátí domů s košíkem plným vajíček uvařených natvrdo. Pak nastává každoroční dilema – co s nimi? Vyzkoušejte některý ze zajímavých receptů, který si pro letošní Velikonoce připravila tradiční česká REMOSKA®. Pokud Remosku doma ještě nemáte, je nejvyšší čas naznačit velikonočnímu zajíčkovi, jakým směrem by měl svou letošní nadílku zaměřit.

 

Vajíčka uvařená natvrdo se dají při vaření využít

 

Elektrická pečicí mísa REMOSKA® se stane kulinářskou hvězdou nejen na Velikonoce. Tato česká stálice dominuje našim kuchyním déle než půl století. Svůj úspěch staví na jedinečné a osvědčené konstrukci. Je velice univerzální a hodí se k mnoha nejrůznějším kuchyňským úpravám. Umožňuje vařit, péct, zapékat, smažit, dusit i rozmrazovat. Klasické pojetí věrné původním modelům doplňují ty nejmodernější technologie.
Remoska se výborně hodí k přípravě tradičních velikonočních pokrmů, jako je mazanec nebo nádivka, ale můžete vyzkoušet také zajímavé recepty, které vám pomohou zbavit se vykoledovaných vajec.

 

Švýcarské brambory

 

Švýcarské brambory

 

3/4 kg vařených brambor

2 lžíce másla

3 vejce natvrdo

100 g strouhaného sýra

2 syrová vejce

1/2 l mléka nebo smetany

 

Brambory a vařená vejce nakrájíme kráječem na vejce. Do polovinou másla vymaštěné remoskové mísy naklademe vrstvu brambor, kterou posolíme, posypeme strouhaným sýrem a pokapeme máslem. Přidáme plátky posolených vajec a opět vrstvu osolených brambor a sýra. Zbytek sýra vmícháme do mléka, přidáme ušlehaná vejce a sůl. Brambory s vejci pečeme asi 10 minut, pak je zalijeme mlékem s rozšlehanými syrovými vejci, pokapeme máslem a upečeme do růžova. Doporučujeme podávat se salátem.

 

Plněné uzené maso

 

Plněné uzené maso

 

4 silnější plátky uzeného masa

1 plátek balkánského sýra

petrželová nať

2 vařená vejce

1 cibule

kmín, pepř

 

Do masa ostrým nožem prořízneme kapsu, naplníme ji rozdrobeným sýrem, nasekanými vejci a pokrájenou petrželkou. Maso pak sešijeme nebo spíchneme jehlou. Opepříme ho, okmínujeme a vložíme do remosky. Přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, mírně podlijeme a za občasného podlévání pečeme doměkka.

 

 

TEXT: REDAKCE
FOTO: SHUTTERSTOCK A REMOSKA

 

Co se záplavami vajec…