Letní kuchyně s vinným sklípkem

Volná plocha svažitého pozemku nad domem se přímo nabízela k nějakému zajímavému využití. Majitel se rozhodl pro stavbu zahradní kuchyně a vinného sklípku.

Nacházíme se v Holešově, ve zlínském kraji. Náš hostitel dokončoval dům a uvažoval, co udělá s horní částí svažité parcely. Bylo by škoda ji nevyužít. Nakonec se  rozhodl pro stavbu zastřešené letní kuchyně s posezením pro dvacet lidí. A protože jsme na Moravě, není divu, že jeho dalším přáním bylo mít tady i vinný sklípek – nejlépe s východem přímo do letní kuchyně. S tímto záměrem oslovil Karla Hrdinu z firmy Hrdina & České
pískovce, která se specializuje na stavby z polabského pískovce, z něhož staví převážně letní kuchyně, zahradní krby a pece.

Od přání k návrhu

Návrh, který Karel Hrdina vypracoval, majitelovu přání odpovídal. Do kuchyně byl navržen sporák, udírna a krb, ve vybavení kuchyňské linky pak dřez, lednička a také skříňka pro sud a pípu na točené pivo. Letní kuchyně pak byla už na skice propojena chodbou a schodištěm s vinným sklípkem umístěným v podzemí. Do sklepa pan Hrdina navrhl postavit kromě klenutých kójí na víno ještě degustační stůl s kamennými barovými stoličkami.

Majitel byl návrhem nadšen. Nejvíc se mu líbil nápad přímého propojení podzemních prostor s letní kuchyní. Nemohl se dočkat, až všechno bude hotovo a celá rodina si bude moci vychutnat čerstvě ugrilované maso a zapíjet ho dobře vychlazeným vínem.

Od návrhu k realizaci

Návrh nejdříve putoval k projektantovi. Na doporučení pana Hrdiny investor oslovil stavební firmu Podola. Její pracovníci udělali výkopové práce, betonáž pásů pro vyzdívku kamenného sklepa, kompletní izolace sklípku a připravili také základy včetně podkladové desky pro letní kuchyň.

Během těchto prací se ve firmě pana Hrdiny zatím chystal kámen, který bylo potřeba podle odsouhlaseného návrhu naštípat a nařezat a přivézt na místo stavby. Stavebního materiálu – kamene, šamotových prvků a kamnářského šamotu –, bylo potřeba celkem 80 tun. Samotné kamenické práce na stavbě trvaly 60 dní. Během nich vyrostl sklep i kuchyně.

Po kamenících přišli na řadu tesaři a pokrývači, kteří celou stavbu zastřešili. Kuchyně je tak kryta před nepřízní počasí střechou s betonovými taškami Bramac. Až poté byly do kuchyně namontovány dubové prvky – dveře ke sklípku a kuchyňská dvířka a police.

Předání stavby nadvakrát

Po dokončení stavby bylo domluveno předání díla – první velké grilování. Těšili se všichni – rodina investora, zástupci stavební firmy pana Podoly i návrhář celého díla Karel Hrdina spolu se synem Tomášem. Pozvání přijali i sousedi, kteří poslouchali po celé dva měsíce nepřetržité ťukání kameníků. První podpálení ohně měl na starosti tradičně Karel Hrdina, který je podle slov svého syna Tomáše specialistou na zážitkovou gastronomii. Z grilování dokáže udělat hotovou šou.

O spokojenosti majitele se stavbou svědčí i jeho telefonát Karlu Hrdinovi se žádostí o ještě jednu „předávačku“ na jaře 2013. Ten rok se stal Zlín mistrem republiky v ledním hokeji, což byl důvod k další pořádné oslavě. Tehdy se prý protáhla až do rána…

text: Martina Lžičařová
foto: Hrdina & České pískovce

Uložit

Letní kuchyně s vinným sklípkem