U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
„Ruka“ plná vitaminů
Kategorie: Zahrada | Autor: Jaroslav Našinec
Ruca Salatrauke se nejčastěji pěstuje v zimě doma v květináči. Vysévat ji můžeme celoročně do běžné zahradní půdy, do níž jsme přimíchali lžíci super hnojiva (s.o.e.s.). Povrch urovnáme, vysypeme na něj „na široko“ semínka ze sáčku a pomocí lžičky nebo dřívka je zahrábneme asi půl centimetru do půdy. Na hloubce výsevu však moc nezáleží, semínka umístěná hlouběji vyklíčí později, mělce vysetá se objeví dříve. Při teplotě nad 15 °C vyklíčí asi za čtrnáct dnů.
Rostlinky podle potřeby zaléváme. Asi po třech měsících, nebo když začnou mírně žloutnout, je znovu přihnojíme přimícháním lžíce super hnojiva (s.o.e.s.) pod povrch půdy. Svědčí jim umístění u světlého okna a běžná pokojová teplota. Snášejí i mírné kolísání teplot, ne však přímý nápor ledového vzduchu. Při větrání přeneseme květináč raději někam do tepla. Za tmavých zimních dnů jej můžeme večer přenést pod světlo, na osvětlenou kuchyňskou linku nebo pod nějakou lampičku. Rostlinky pak více rostou, jsou zelenější a zdravější.
Lístky plné minerálů, vitaminů i dalších organizmu užitečných látek poprvé sklízíme při výšce asi pět centimetrů, tedy asi měsíc po vyklíčení (dále pak postupně, podle potřeby). Z mladých rostlin je velice opatrně odtrháváme nebo sestříháváme nůžkami. Nesmíme poškodit „srdíčka“, což jsou středy rostlin těsně nad kořínky, odkud lístky vyrůstají. Starší rostliny již tak choulostivé nejsou, z těch už můžeme vitaminy sklízet rukou. Dodržímeli tyto jednoduché podmínky, poroste nám Ruca Salatrauke až do jara.
Lístky můžeme použít v kuchyni třeba do zelného, vajíčkového či bramborového salátu, hodí se i k ochucení fazolových lusků. Jemně nasekané jsou výborné na pizzu, omelety, milánské špagety a další těstovinová jídla, anebo podobně jako pažitka na chléb s máslem, na vařené brambory nebo do tvarohů. Můžeme z nich připravit i velice pikantní a chutný špenát. V okolí francouzského Nice z mladých listů této zeleniny připravují salát „Mesclun“. Ochucuje se citronovou šťávou (octem), zeleným a bílým pepřem, špetkou mořské soli a olivovým olejem. Semena se v jižní Francii a Španělsku používají i k výrobě velmi ostré hořčice.
Rucu pěstovali již antičtí Řekové a Římané. Používali ji jako pochutinu, ale i jako účinné afrodisiakum. Při inhalaci se totiž vylučují sírové a dusíkaté esence obsažené v listech, působí na plicní sliznice, dráždí je a překrvují, přičemž nastává tzv. měchýřový tenesmus a cévní eretismus. Afrodisiakální víno si můžeme připravit z poloviny kávové lžičky rozdrcených semen rostliny Ruca Salatrauke (nebo z polévkové lžíce nasekaných lístků) a dvou decilitrů červeného vína. Necháme asi půl hodiny vylouhovat a scedíme. Účinná je i lihová tinktura, kterou připravíme ze stejných dílů roztrhaných lístků, rozdrcených semen a vodky (pokud nechceme na lístky čekat, přidáme o polovinu více semen). Vše dáme do lahvičky a uzavřeme. Na teplém místě louhujeme asi čtrnáct dnů, scedíme přes plátýnko, vlijeme do lahvičky, uzavřeme a dáme do ledničky. Lžičku tinktury užíváme asi půl hodinky před akcí. Příjemné účinky má i na dámy.
Šťáva a lihová tinktura se používala i v případě silných potíží dýchacích cest. Listy můžeme nasekat, vsypat do vroucí vody a výpary inhalovat.
Semena rostliny Ruca Salatrauke pro zimní pěstování v květináči (700 semen za 30 Kč) nebo její semena k přímé přípravě afrodisiakální tinktury či vína (75 g za 225 Kč), stejně jako Super hnojivo (s.o.e.s.) 50 g za 15 Kč, zasílá na dobírku AEV-VS, Jana Masaryka 58, 120 00 Praha 2, tel./fax: 224 256 816, tel.: 728 385 042, e-mail: aev.vs@post.cz.
Popisy k obrázkům
Autor fotografií: FOTO AUTOR