U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
PROČ ŘEZNÉ NÁSTROJE ČASTO KORODUJÍ
Kategorie: Dílna | Autor: Karel Štech
Mnozí kutilové se domnívají, že koroze, která se často poškozuje řezné nástroje, souvisí s nízkou kvalitou materiálu; vycházejí ze skutečnosti, že kuchyňské nože ani příbory nerezavějí.
Opak je však pravdou: pro výrobu čepelí, u nichž se předpokládají vysoké nároky na trvanlivost ostří, se používá velmi tvrdá nástrojová ocel, která má vyšší podíl uhlíku (1 – 2 %), popřípadě HSS (Hart-Schnell Stahl, rychlořezná ocel), což je uhlíkatá ocel s přídavkem wolframu. Tyto materiály jsou mnohem tvrdší než nerezové oceli z chromniklové nerez oceli a chromové nerez oceli používané například pro kuchyňské nože nebo příbory.
Popisy k obrázkům
1 Ostří často používaných řezáků se časem otupí. Čepele bývají „odlamovací“, takže lze pokračovat v práci se zkrácenou čepelí. Když je krátká příliš, musí se vyměnit: na zadní straně lze stisknout tlačítko a uvolnit pak zadní díl řezáku
2 Zadní oblá část rukojeti se pak dá snadno odejmout; tak se dostaneme k aretaci výměnného nože
3 Černý plastový díl, který fixuje „lámací“ čepel zapadá do zoubků v rukojeti. Po jeho vyjmutí lze otupený nebo zkorodovaný nůž nahradit novým. Výměnné čepele se prodávají po deseti v ochranných pouzdrech
Autor fotografií: FOTO PAVEL ZEMAN, KAREL ŠTĚCH A ARCHIV