Pomerančové mámení

Vánoční dekorace mají zútulnit příbytek, rozzářit ponuré období dlouhé tmy a potěšit naše smysly – oko a nos. K příjemně vonícím surovinám, které se dají k dekorování použít, patří například pomeranče.

Milou a veselou zábavou při vánočním zdobení stolu, při níž se zabaví především děti, je zapichování hřebíčku do kůry pomerančů. Pomeranče však můžeme využít i jinak. Ze sušených plátků těchto citrusů se dají vytvářet jednoduché, přitom efektní dekorace – závěsy, řetězy a ozdoby na stromeček. Sušený pomeranč můžeme zakomponovat mezi ostatní přízdoby při aranžování adventního věnce na stůl nebo věnce na dveře, ale také při výrobě svícnů, girland a dalších dekorací z přírodnin.

Jak sušené plátky připravit? Pomeranč nakrájený na plátky silné asi na čtvrt palce sušíme v troubě nebo sušičce. Do trouby plátky pomeranče klademe přímo na rošt, pod který umístíme plech. Troubu rozehřejeme na 225 stupňů Celsia a pomeranče pečeme asi 3 hodiny. Po každých 45 minutách plátky otočíme. V sušičce naskládáme pomerančové plátky na plata a sušíme asi při 115 až 135 stupních Celsia. Při čím menší teplotě se nám podaří pomeranč usušit, tím víc v něm zůstane éterických olejů.

Usušenými kolečky pak provlékneme nit, stužku nebo provázek a věšíme je buď jednotlivě, nebo jako voňavý řetěz na stromek, do oken či ze stropu.

Tip

Sušené pomeranče mohou být jednou ze surovin při míchání domácího potpourri. Vyzkoušený je tento recept:
3 díly sušených pomerančů, 5 dílů celé skořice, 1 díl badyánu, 1 díl sušených šípků, 1 díl hřebíčku, 1 díl šištiček z olše, 5 kapek skořicového aromatického oleje, 5 kapek pomerančového aromatického oleje.

text: Martina Lžičařová
foto: Flowerpress a Shutterstock

Pomerančové mámení