U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
DŽEM NEBO MARMELÁDA?
Kategorie: Volný čas | Autor: iva
Po “unijním” sjednocení názvů ve všech členských zemích si musíme zvykat na jiné označení našich oblíbených ovocných pochoutek – džemů a marmelád. Jak to s nimi vlastně je? Dosud jsme rozlišovali džem, který obsahoval celé kousky ovoce, a marmeládu, která byla z rozvařeného (rozmixovaného, pasírovaného) ovoce. Dnes je to jinak. Jako marmeláda se smí v Evropské unii označovat pouze ovocná zavařenina z citrusových plodů, rosolová marmeláda je z citrusových plodů a neobsahuje vlákninu. Výrobky z jiného ovoce jsou džemy. Džem extra je vyroben z celého ovoce, džem je z ovoce a dřeně. Dál existuje rosol (připravený ze šťávy ovoce) i povidla. Někteří výrobci přišli s názvem ovocná směs, který má nahradit to, co se dosud označovalo jako marmeláda. Už bychom se ale také neměli na pultech setkat s výrobkem, který by nesl hrdý název “Jahodový džem” a přitom obsahoval z větší části jablka a jen nepatrné množství jahod. Nyní by měl být správně označen “Jablečno-jahodový džem”. Tím, že ještě bude větším písmem uvedeno “Jahůdka – ovocná pochoutka”, se nenechte zmást – jde jen o “nevinný” trik výrobce ve snaze přilákat zákazníka.
Naše rada: noste s sebou na nákup lupu a přečtěte si vždy složení výrobku.