U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Ředkvičky Big Ben
Kategorie: Zahrada | Autor: Jaroslav Našinec
Myslíte, že čas ředkviček už je za námi? Chyba lávky. Ještě teď o prázdninách je možné zasít si výborné “obří” letní máslové ředkvičky Big Ben. Pěstovat je můžete na záhonech i ve větších nádobách, třeba v bytě u okna nebo na balkonech a terasách. Nádoby by měly být alespoň 20 centimetrů hluboké a minimálně stejně tak široké. Před vysazením sazenic přimíchejte do půdy lžíci super hnojiva (s.o.e.s.). Šťavnaté červené bulvičky těchto ředkviček mají v průměru i více než 10 centimetrů, nepálí a nejsou duté. Rostou rychle, protrhávat je můžete už asi měsíc po vzejití. Nemusíte čekat, až budou největší na celém světě, i menší jsou moc dobré. Večer před sklizní je raději vydatně zalijte. Přes noc vodu vstřebají a budou opravdu křehoučké. Je to levné a zdravé osvěžení. Semena můžeme vysévat až do začátku září. Na záhon nejlépe po jednom do jamky nebo rýhy hluboké necelý centimetr, do řádků vzdálených 15 centimetrů a asi 5 centimetrů od sebe. V teplé vlhké půdě se první rostlinky zazelenají zhruba do čtrnácti dnů. Tyto (chemicky neošetřované) ředkvičky můžete jíst i s mladými lístky. Ze starších listů lze připravit třeba špenát. Zajímavý a chutný salát získáte, smícháte-li nakrájené ředkvičky s nakrájenými mandarinkami a pomeranči. Směs mírně osolte, zakápněte citronovou šťávou a posypte sekanou natí sladkého (řapíkatého) fenyklu Selma nebo vytrvalé česnekové pažitky Knolau.