U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pečeme v keramice
Kategorie: Volný čas | Autor: iva
Keramické nádoby na pečení a zapékání jsou stále velmi oblíbené, i když na trhu jsou i praktické plechové formy s teflonem nebo formy ze silikonu. V keramice (či přesněji kamenině, tj. na vysoký stupeň, kolem
1200 °C, pálené keramice) se tradičně velmi dobře peče, teplo předává potravinám rovnoměrně. Můžeme ji použít do všech typů trouby – klasické, horkovzdušné i mikrovlnné, lze ji dát do chladničky, do mrazáku i mýt v myčce nádobí. A ještě jednu velikou výhodu tyto formy mají – přímo v nich můžeme servírovat pokrm na stůl. Nůž ani jiné stolní náčiní totiž kvalitní glazuře neublíží. Navíc různě tvarované, barevnou glazurou či dekorem zdobené pekáče a pekáčky, teriny a koláčové formy jsou i velmi pohledné.
www.hrncirstvi.cz (Michal Kalfus)
www.pottenpannen.cz (Emile Henry)
Popisy k obrázkům
1Vtipný čtyřdílný pekáč má mnohostranné použití: připravíme v něm najednou několik různých moučníků nebo mas, ale lze v něm i servírovat ovoce, sušenky či oříšky. Vyrábí se i menší dvou a jednodílný pekáček (Keramika Říčany, Julius Žembery)
2 Francouzská keramika Emile Henry nabízí desítky tvarů pečicích a zapékacích forem ve veselých barvách: modré, žluté, zelené, červené, pískové. Technologie Ceradon(r) ji činí extrémně odolnou proti otlučení
3 Děti potěšíme moučníkem ve tvaru zvířátek – a ne-musí být zrovna Velikonoce (Keramika Michal Kalfus)
4 Koláčová forma klasického tvaru, ale s nevšedním dekorem, který vynikne až při konzumaci moučníku (Keramika Michal Kalfus)
Autor fotografií: FOTO PAVEL VESELÝ A FIRMA EMILE HENRY