U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Na večeři u Vlasty Buriana
Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart
NA ČEM SI POCHUTNÁVALY ZNÁMÉ OSOBNOSTI
Tento rok vás budeme seznamovat s oblíbenými pokrmy slavných osobností z celého světa. Můžete se těšit na recepty jídel, na kterých si pochutnávali či pochutnávají americký herec a režisér Woody Allen, císař Rudolf II., český hudební skladatel Antonín Dvořák a další.
Dnes to bude nezapomenutelný „král komiků“ Vlasta Burian (1891 -1962). Byl bezesporu největším českým divadelním a filmovým komikem, skvělým imitátorem. Herecké začátky prožil na vinohradské operetní scéně, pak působil v kabaretu Červená sedma, v divadle Rokoko a ve 20. letech založil vlastní divadelní scénu.
Největší popularitu však Burianovi přinesl film. Jeho postavy z filmových komedií, režírovaných většinou M. Fričem, jsou nesmrtelné. Burianův herecký rozmach zastavil rok 1939, následná okupace a potom i události po osvobození. Byl nařčen ze spolupráce s německými okupanty, vězněn a dlouhý čas měl zakázáno v Praze hrát (jsou ale známy případy, kdy Burian naopak řadě lidí před nacisty pomohl).
Herec se později k divadlu přece jen dostal – díky Janu Werichovi, se kterým si zahrál ve hře Nebe na zemi. Nekonečné fronty před pokladnou karlínského divadla svědčily o všem. A pak přišly filmy Sůl nad zlato, Císařův pekař a Pekařův císař.
Vlasta Burian byl velkým jedlíkem a labužníkem. V době své největší slávy měl vlastního kuchaře, Jaromíra Trejbala. Večer po návratu z divadla miloval studené večeře. Kuchař mu připravoval například telecí rosol, bažantí paštiku a galantinu, studeného pstruha, terinu z koroptví, anglickou jehněčí pečeni, plněné raky, králičí paštiku, kuřata v Madeira rosolu, plněného candáta, mozeček ve vínové omáčce, plněné úhoře a další pochoutky. Z teplých jídel měl rád kuřecí prsa s nudlemi a bažantí polévku. Některé oblíbené Burianovy pokrmy si můžete s námi připravit.
Kuřecí prsíčka s nudlemi
(pro 2 osoby) 2 velké kuřecí řízky, 1 lžíce oleje, 1 jablko, 2 vejce, 100 g másla, 3 lžíce kečupu, mletá paprika a pepř, 2 lžíce pražených sekaných mandlí, sůl, 2 porce vařených širokých nudlí
Naklepané řízky osolíme, opepříme a po obou stranách prudce na oleji opečeme. Ze středu oloupaného jablka ukrojíme 2 silnější plátky a vykrojíme jaderník. Kolečka jablek poprášíme paprikou a z obou stran opečeme na kousku másla. Zároveň připravíme 2 smažená vejce (volská oka). Řízky upravíme na porce širokých nudlí, na ně položíme smažená vejce a úplně navrch přijdou kolečka jablek, umístěná tak, aby ve středu vykukoval žloutek. Ve výpeku v pánvi rozšleháme máslo, přidáme kečup, chvíli povaříme a vzniklou šťávou přelijeme řízky s nudlemi.
Anglická jehněčí kýta na studeno
(pro 6 osob) 1 jehněčí kýta (1500 g ), olej, pepř, sůl
Kýtu zbavíme loje a kolena a vykostíme tak, aby zůstala v celku (vnitřní kost se dá vytočit). Zevnitř i zvenčí maso dobře osolíme, opepříme a stáhneme motouzem jako na roládu. V pekáči ve větším množství oleje kýtu ze všech stran prudce opečeme. Přebytečný olej slijeme a maso pečeme v mírně vyhřáté troubě (80 – 100 °C, asi 1 hodinu). Upečená kýta má být růžová, nikoliv krvavá. Podáváme ji vychlazenou, tence nakrájenou, s majonézovými omáčkami.
Kanapátka s krevetami
(pro 4 osoby) 12 řezů bílého chleba (veky), 100 g sardelového másla, 200 g majonézy, 1 větší balení mražených krevet
Chleby ořízneme na obdélníkové tvary, lehce pomažeme sardelovým máslem, po obvodu hustě nastříkáme trubičkou majonézu a do středu navršíme vyloupané krevety, které předtím necháme na chvíli projít varem. Je to skvělý a nenáročný předkrm.
Pstruh Norvergienne
600 g vykostěných filátek ze pstruha, 1 cibule, 1 dl octa, bobkový list, sůl, 1/2 šálku sekaných bylinek (petrželka, pažitka, řeřicha apod.), 150 g ochucené majonézy, špetka cukru, worcester, bílý pepř, hořčice, 1 konzerva sardelových řezů
Filátka dáme do kastrolu a zalijeme vodou s octem. Přidáme překrojenou cibuli, bobkový list, trochu soli a přivedeme k varu. Za malou chvíli kastrol odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Potom filátka vyjmeme, osušíme na ubrousku a upravíme na mísu. Do ochucené majonézy přidáme bylinky, cukr, worcesterskou omáčku, bílý pepř a hořčici. Pstruhy ozdobíme sardelovými řezy a podáváme k nim majonézovou omáčku.
REALIZACE A STYLING JANA VANĚČKOVÁ
Popisy k obrázkům
Kuřecí prsíčka s nudlemi
Autor fotografií: FOTO FRANTA PROVAZNÍK