Jak vybírat odšťavňovače
Léto nám brzy i v zahradách začne nabízet své plody. Vypěstované ovoce a zeleninu můžeme zpracovat také na marmelády, džemy, sirupy a samozřejmě čerstvé ovocné šťávy.
Skvělým pomocníkem na rozmělnění ovoce jsou odšťavňovače. Při výběru vhodného domácího pomocníka je dobré zamyslet nad tím, zda se nám bude hodit spíše odstředivka nebo lis na ovoce.
Šťávu nám z ovoce a zeleniny udělají všechny typy odšťavňovačů, rozdíly jsou v rychlosti, ve výtěžnosti i v kvalitě šťávy. Před nákupem si musíme uvědomit, že každý typ plodů je vhodný pro jiný typ odšťavňování. Přístroj pak volíme podle toho, zda budeme zpracovávat spíše tvrdé či měkké a šťavnaté plody. Jednotlivé odšťavňovače si nikdy se vším neporadí k naší úplné spokojenosti.
Jablka, mrkev a citrusy zvládá většina přístrojů, ale s listovou zeleninou, tropickým ovocem či lesními plody již je to složitější. S oběma typy plodin si dobře poradí šnekové odšťavňovače.
Odstředivé odšťavňovače nám dají šťávu spíše řidší konzistence a lehké chuti určenou pro okamžitou spotřebu. Hodí se k přípravě většího množství šťávy.
Oproti tomu nízkootáčivé lisy plody zpracují na tekutinu výraznější chuti s vlákninou a kousky dužniny. Pořídíme-li si lis do 200 otáček za minutu, můžeme šťávu uchovávat v chladničce po celý den. Pro příležitostné odšťavňování jsou vhodné mechanické odšťavňovače.
Novinky
Nový šnekový model Concept LO 7055 díky konstrukčnímu řešení IQ Space ušetří místo v kuchyni. Funguje na principu využití moderního dvoufázového procesu odšťavňování. V první fázi jsou suroviny rozdrceny a ve druhé lisovány. Lis pracuje rychlostí 86 otáček za minutu, při nichž je možné získat až o 30 % více šťávy za kratší dobu oproti běžným přístrojům fungujícím na principu odstředivé síly. Stojí 2 999 Kč.
Catler JE 4011 má extraktor pyré. Maximální výtěžnost a kvalitní šťávu zajišťuje odolné nerezové síto s titanem zpevněným ostřím a stěnami z mikrosíťoviny s více než 40 000 otvory. Díky 84 mm širokému plnícímu otvoru si model poradí s téměř všemi druhy ovoce a zeleniny. S přídavným diskem na výrobu pyré lze bez problémů zpracovávat i měkké druhy ovoce a zeleniny – například jahody, banány, mango nebo rajčata. Získané pyré můžeme využít i pro přípravu dětské stravy nebo jako základ krémových polévek, sals, dipů nebo domácí zmrzliny. Cena 7 290 Kč.
TEXT: REDAKCE
FOTO: MYCONCEPT, CATLER, HUROM, PHILIPS