Vlastní bylinkový sirup
Zdravější alternativou limonád a ochucených sycených nápojů mohou být domácí šťávy. Dají se připravit nejen z ovoce, ale i z bylinek, které si vypěstujete na zahradě nebo natrháte ve volné přírodě. Například z květu bezu černého, z máty, meduňky, zázvoru, levandule či z jitrocele.
Přípravu domácího sirupu vám usnadní Korunní cukr na přípravu sirupu z bezu černého a bylinek, který kromě kvalitního řepného cukru obsahuje i kyselinu citronovou. Stačí přidat jen vodu a vybrané bylinky, případně na dochucení trochu koření, a máte zdravý lahodný nápoj pro horké dny. Sirup se ředí většinou v poměru 1:6, tj. 1 díl sirupu a 6 dílů vody, může být kohoutková i perlivá. Sirup skladujeme na chladném místě a brzy jej spotřebujeme. Pro delší trvanlivost jej před naplněním 3 minuty povaříme.
Jednokilogramové balení Korunního cukru na přípravu sirupu z bezu černého a bylinek stojí okolo 30 Kč.
Sirup z květů bezu černého
15–20 bezových květů
½ l vody
1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
Bezové květy oklepeme, abychom je zbavili případných nečistot, a odstraníme silné stopky. Cukr rozpustíme v horké vodě. Povaříme, až je roztok čirý, květy jím zalijeme a necháme stát v chladu 48 hodin. Pak sirup přecedíme, nalijeme do sterilních lahví a dobře uzavřeme.
Tip:
Sirup při přípravě zjemníme přidáním bylin nebo koření, např. meduňky či skořice. Smícháním bezového sirupu s minerální vodou získáme osvěžující letní nápoj, se sektem vytvoří šumivý koktejl. Ovocné bowle získají novou příchuť.
Sirup z citrusů
7 pomerančů
4 velké grapefruity
2 limetky
1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
Citrusy nakrájíme a vylisujeme. ¾ litru získané šťávy přecedíme přes jemné sítko a rozpustíme v ní cukr. Sirup přivedeme k varu a 3 minuty vaříme. Horký sirup plníme do sterilizovaných lahví.
Tip:
Sirupem můžeme také polít lívanečky nebo tvarohový dezert.
Mátový sirup
1 velký svazek máty
1 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
¾ l vody
Mátu rozebereme na lístky a zbavíme silných stopek. Cukr rozpustíme v horké vodě. Roztok vaříme, dokud není čirý, a zalijeme jím mátové lístky. Necháme 48 hodin v cukerném roztoku na chladném místě. Potom sirup přecedíme přes jemné sítko, naplníme do sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.
Tip:
Na přípravu koktejlů mojito z mátového sirupu je vhodné použít kubánskou mátu, která je odolná proti mrazu, anebo arabskou mátu s nízkým obsahem mentolu a s intenzivní vůní.
Bylinkový sirup
1 velký svazek máty
1 velký svazek meduňky lékařské
1 velký svazek verbeny citronové
2 na plátky nakrájené pomeranče
4 kg Korunního cukru na přípravu sirupu z květů bezu černého a bylinek
3 l vody
Bylinky rozebereme na jednotlivé listy a zbavíme silných stopek. Cukr rozpustíme v horké vodě. Roztok povaříme, dokud není čirý, zalijeme jím bylinkovou směs a proložíme pomeranči. Necháme stát 48 hodin na chladném místě. Sirup přecedíme přes jemné síto, naplníme do sterilizovaných lahví a dobře uzavřeme.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIRMY