Veselé svačiny (nejen) pro děti
Svačina neodmyslitelně patří k pravidelnému dennímu režimu každého školáka. Nejenže napomáhá soustředění, ale pokud se při její skladbě držíme zásad zdravého stravování bez přemíry tuků a cukrů, lze díky ní předcházet obezitě. Jíme i očima a u dětí to platí dvojnásob. Proto jim svačiny ve dnech, kdy jsou doma, můžeme připravit v podobě zábavných obličejíčků a zvířátek.
Tip:
Při přípravě je dobré si jednotlivé ovocné a zeleninové komponenty, krémy a pomazánky nachystat předem a dekorovat vše až těsně před podáváním, aby chlebíčky zůstaly křehké a křupavé.
Střapatý kluk
slané, 4 kusy
4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami
Krém:
60 g krémového sýra
30 g polotučného tvarohu
30 g taveného nízkotučného sýra
sůl
Dekorace:
100 g sýru typu blaťácké zlato
1 vejce vařené na trvrdo
2 černé olivy
4 plátky šunky
2 ředkvičky
kousek žluté papriky
1 cherry rajčátko
Připravíme si dekorace – ze šunky vykrojíme kroužky, zbytek šunky posekáme na jemno a nasypeme do misky. Přimícháme krémový sýr s tvarohem a taveným sýrem, popřípadě přisolíme.
Vejce překrojíme na polovinu a potom na plátky. Z oliv vykrojíme malé čočky na panenky očí, sýr typu blaťácké zlato prolisujeme přes lis na česnek, ředkvičky nakrájíme na plátky, šery rajčátko rozkrojíme na čtvrtiny, z papriky vyřízneme klínky na nos.
Chlebíček potřeme krémem, položíme na něj plátek šunky, naaranžujeme vlasy z nudliček sýra a dotvoříme obličej podle obrázku.
Moudrá sova
sladké, 4 kusy
4 plátky Racio Silouette rýžové s jáhlami
8 plátků Racio Simply karotka
Krém:
150 g polotučného tvarohu
100 g mascarpone
1 polévková lžíce hnědého cukru
Dekorace:
hroznové víno
jahody
Tvaroh vyšleháme s mascarpone a cukrem do hladka. Jahody rozkrájíme na plátky, z kterých budou oči a klínky, které vytvoří zobák a drápky, víno nakrájíme na čtvrtiny, které dotvoří vzhled očí.
Chlebíček potřeme krémem, na něj přilepíme kroužky Simply, přidáme plátky a dílky jahod a dokončíme pokrájeným vínem.
Rozpustilé rybičky
12 kusů
Korpus:
24 plátků Racio Free Style pečené brambory s kmínem
Krém:
100 g růžiček brokolice
100 g lučiny
100 g měkkého polotučného tvarohu
sůl
Dekorace:
mrkev
jarní cibulka
žlutá a červená paprika
Brokolici nasypeme do vařící se osolené vody a uvaříme do měkka. Scedíme ji a zprudka zchladíme pod tekoucí studenou vodou. Necháme okapat a v sekacím strojku nasekáme na jemno.
V misce smícháme lučinu s tvarohem, přidáme brokolici a osolíme. Z plátků oloupané mrkve a natě jarní cibulky si vykrájíme rákosí a z paprik (pomocí vykrajovátek na cukroví) rybičky. Chlebíčky natřeme krémem a potom je po dvou slepíme k sobě. Doplníme rákosím a rybičkami.
TEXT: REDAKCE
FOTO: RACIO