U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Vaříme | Autor: dez
s Martou Taberyovou
keramičkou
Akademická sochařka Marta Taberyová je známa svými keramickými obrázky s motivy z domácího prostředí a z přírody. Vytvořila také řadu monumentálních reliéfů, například v Praze pro Palác kultury (dnes Kongresové centrum), stanici metra Smíchovské nádraží nebo v nemocnicích Vinohradské a na Bulovce.
Marta Taberyová není umělkyní, pro kterou by vaření bylo neznámým pojmem, naopak je výtečnou kuchařkou. Nepotrpí si na kupované polotovary. Drží se zásady, že není nad vlastnoručně připravené jídlo. K receptům, které se v rodině Taberyových dědí, patří
Štrůdl neboli jablkový závin
Ze 130 g hladké mouky a 500 g Hery nebo másla dobře prohněteme kouli a dáme ji do chladničky. Pak uděláme vláčné těsto z 500 g hladké mouky, 4 žloutků, 1 dl vody, 4 lžic octa a trochu soli. Těsto necháme chvíli odpočinout a rozválíme je na silnou placku. Doprostřed položíme tukovou kouli, těsto přeložíme a vyválíme, poskládáme a dáme asi na 30 minut do chladničky. Rozválení a poskládání opakujeme třikrát, mezitím vždy dáme do chladničky. Připravené těsto necháme v chladu přes noc odpočinout. Uděláme z něj 8 štrůdlů, ale není třeba je péct všechny najednou. Obalené fólií vydrží těsto v chladničce i týden. Nádivka je ze strouhaných jablek, moučkového a vanilkového cukru, skořice, citronové kůry a rozinek. Dáme na rozválené těsto, přeložíme a potřeme vodou nebo mlékem, pečeme do růžova.