U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
USKLADNĚNÍ VÍNA DOMA
Kategorie: Volný čas | Autor: ing. Roman Svatoň
Kapitoly o víně V.
Platí pravidlo, že pouze nejlepší vína se mají uchovat a zbytek se má vychutnat, protože ne všechna vína, která uložíme, získají na kvalitě. Některá však ano. I ta je ale lepší vypít dříve, než bude pozdě.
Valná většina vín je dnes určena ke spotřebě do dvou až tří let od sklizně. Jde hlavně o konzumní či jakostní vína. Některá mohou vydržet až pět let a zlomek vín ještě déle. Aby vína předurčená k archivaci vydržela co nejdéle, je nutné se o ně dobře postarat.
Víno určené k archivaci poznáme nejlépe podle vyšší ceny a vyššího obsahu alkoholu (kolem 13 % a více). Dále by mělo mít dostatečné množství aromatických látek a vyvážené kyseliny, cukry a třísloviny. Na etiketě se někdy uvádí doba archivace vína a někteří výrobci uvádějí i jeho rozbor. Bílá a růžová vína by se měla spotřebovat rychleji, červená mají vzhledem ke své struktuře delší dobu zrání. Při výběru láhví k archivaci vám jistě poradí prodejce ve specializované vinotéce, tak jako v té naší. Pro víno k uložení stěží sáhneme do regálu v supermarketu, kde na něj působí hned několik negativních vlivů: teplo, přímé světlo, často i nevhodná vlhkost.
Nejvhodnější k archivaci jsou vína ročníková, z té nejlepší polohy, nebo vyrobená kvalitní technologií. Aby se chuť dobře rozvinula a víno dále vyvíjelo, je zapotřebí je kvalitně uschovat, nejlépe naležato. V běžné domácnosti představuje obvykle největší problém teplota (ideální je 7 – 15 °C). Trochu nižší teploty neublíží, jen bude víno pomaleji vyzrávat. Problémy nastávají spíše u vyšších teplot (za hranici se považuje 20 °C). Čím je vyšší, tím víno zraje rychleji. Pro představu – víno určené k archivaci 5 let dosáhne při vyšších teplotách vrcholu třeba již po roce.
Dalším důležitým faktorem je stálost teploty. Kolísající teplota může být pro víno až zničující. Záleží i na vlhkosti. V suchém prostředí korek vysychá a do vína se dostane vzduch, který je jeho velikým nepřítelem. Víno by rovněž nemělo být vystaveno světlu či vibracím.
Z výše uvedeného plyne, že není radno uchovávat víno v garáži, v lednici či na balkoně. Vhodným místem je podzemní sklípek nebo speciální klimatizované skříně (cena skříně s kapacitou asi 100 láhví se však pohybuje od 40 do 100 tis. Kč). Pokud nemáte ani trochu vhodné podmínky, doporučuji pronajmutí vinného boxu ve speciálních vinotékách (u nás zaplatíte za box pro téměř 50 láhví 3000 Kč na rok).
Soustavně je třeba hlídat chování vína a zejména korku. Pakliže víno korek vytlačuje, nebo prosakuje přes korkovou zátku či kapsli ven, je třeba jej ihned konzumovat. Bývá to známka špatného uložení.
Je rovněž dobré si uvědomit, že pokud koupíme včas mladé víno předurčené k archivaci, tedy s výborným potenciálem, zaplatíme nejspíš menší cenu, než kdybychom je kupovali již jako archivní. Rozdíl může představovat desítky až stovky procent. Navíc budeme mít důležitou výhodu v tom, že si vybrané víno koupíme s předstihem a zajistíme mu správné uložení. K archivovanému vínu je vhodné psát si poznámky o daném ročníku, podnebí, či popisovat jeho celkový vývoj a nazrávání do speciální archivační knihy. A pak už jen budeme čekat na správný okamžik, kdy zavoláme přátele a společně se podělíme o ten zážitek.
A ještě pár tipů, které nám pomohou poznat vína předurčená k archivaci: tmavá láhev, dlouhá a kvalitní korková zátka, poznámka na etiketě ohledně možnosti archivace či doporučení jiných osob.
Jeruzalémská 10, Praha 1
www.euroteka.cz