U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

JAK NAKUPOVAT VÍNO

Kategorie: Volný čas | Autor: ing. Roman Svatoň

Kapitoly o víně IV.

Požadavky na výběr vína se samozřejmě liší podle toho, k jaké příležitosti je chceme použít. U nás se vína vzhledem k silné konkurenci piva nakupují hlavně ke společenským setkáním. Hodí se stolní i běžná odrůdová a známková vína, plněná většinou do litrových nebo někdy i do sedmičkových lahví. Měla by být zdravá, harmonická, bez zbytečného obsahu cukru, tudíž příznivá pro naše zažívání. Nedoceněné je u nás pití zředěných vín k uhašení žízně, jak je to běžné ve velkých vinařských zemích. Zředěním vína přírodní vodou nebo sodovkou v libovolném poměru dostaneme ideální nápoj, který neobsahuje žádné dieteticky závadné látky, téměř žádné cukry a zároveň díky nízkému obsahu kyselin podporuje zažívání. Větší pozornost je nutno věnovat výběru vína, které chceme někomu darovat. Je to projev úcty k obdarovanému. Mohou to být i běžná odrůdová vína, ale plněná do lahví 0,7 l, nebo vína známko- vá, jejichž charakter i jakost známe. Chceme-li věnovat zvlášť kvalitní vína, vybíráme ta s přívlastkem. Ve speciální vinotéce, kde mají velký výběr vín, jejichž původ i jakost dokonale znají, vám odborný prodejce dobře poradí. Stejnou pozornost bychom měli věnovat výběru vína, které předkládáme svým hostům. Někdo dává přednost červenému před bílým a naopak, proto je třeba mít k dispozici obojí. O vínech, která nabízíme, bychom měli i něco zajímavého vědět a vysvětlit, proč volíme právě tento druh. Dezertní a kořeněná vína naši konzumenti neprávem opomíjejí. U nás je v důsledku malé poptávky sortiment jejich výroby velmi úzký a je zastíněn vermuty z Itálie a Francie. Relativně malá spotřeba je zaviněna i tím, že se konzumují ve větším množství najednou jako přírodní vína – a jejich vysoký obsah cukru působí neblaze na žaludek (může přivodit kocovinu). Nemusí se však vypít celá láhev najednou, vzduch v neplné neškodí tolik jako u vín stolních a jakostních. I tato vína jsou vhodným dárkem a dobře zchlazená v kombinaci se sladkými jídly zpříjemní chvilky ve společnosti. Při nákupu šumivých vín zaměňuje mnoho zákazníků sekty za vína perlivá, sycená kysličníkem uhličitým. Záměna je velmi snadná, neboť výrobci adjustují láhve s perlivým vínem velmi honosně. Pokud vám tedy prodavač nabízí šumivé víno, vypadající podle láhve jako sekt, za podezřele nízkou cenu, jde vždy o víno perlivé. Je to uvedeno na etiketě, ale většinou velmi malým písmem. Sekty kvašené v láhvích klasickou metodou by měly být vždy jakostnější než sekty kvašené v tancích. Chceme-li udělat dojem, koupíme jako dárek sekt vyrobený klasickou metodou. Pro příjemně sladkou chuť jsou velmi oblíbeny sekty ty- pu demi sec. Odborníci však vyhledávají sekty suché, u nichž vynikají všechny jakostní znaky (nejsou zakryty přídavkem cukru). Červené sekty se konzumují jen v malém množství, oblíbené jsou sekty růžové, bílé však stále vedou. Prodej nalévaného vína lze hodnotit jako sympatický, protože jeho cena je snížena o náklady na stáčení a adjustaci lahví. Svádí však výrobce i prodejce k různým úpravám, které mohou vést až k falšování vína. Jakost při tomto prodeji často trpí i nevhodným skladováním a stáčením, při němž je víno provzdušňováno. Předloni bylo v Praze až 95 % z 95 kontrolovaných vzorků shledáno nevyhovujícími. A jedna dobrá zpráva: od května půjdou ceny vína dolů a kvalita nahoru.

JAK NAKUPOVAT VÍNO