Vánoční specialitky
Pokud rádi zkoušíte něco nového a pro letošek jste se rozhodli vyměnit vaše obvyklé vánoční recepty za jiné, několik zajímavých vám nabízíme. Připravit si můžete omáčku ke zvěřině ve stylu Magdaleny Dobromily Rettigové, originální bramborový salát, kterému dodávají nevšední chuť také zázvor a dýňová semínka, a dvě sladké dobroty, na které nepotřebujete v podstatě mouku. Základem jedné je totiž hořká čokoláda, u druhé má hlavní slovo kokos – a to jak v podobě strouhaného kokosu, tak kokosového nápoje. A navrch ještě recept na ledový nápoj zvaný smoothie!
Studená omáčka ke zvěřině podle M. D. Rettigové
½ bílé cibule
3 žloutky
citronová kůra
1 lžíce roztlučeného nebo rozpuštěného Korunního cukru Kandysu
10 zrnek tlučeného jalovce
2 lžíce brabantského oleje (jihofrancouzský olivový olej)
10 lžic vinného octa
šťáva ze dvou citronů
Rozkrájej půl bílé cibule, tři natvrdo vařené žloutky, dej k tomu trochu drobně rozkrájené citronové kůry, trochu tlučeného cukru, asi 10 zrnek dobře utlučeného jalovce, to všecko dobře promíchej, dej k tomu dvě lžíce brabantského oleje, asi 10 lžic vinného octa, ze dvou citronů šťávu, a je-li to husté, přilej ještě octa. Tato omáčka se dává obyčejně k černé rosolované (sulcované) zvěřině; a máš-li jenom neúhledné zbytky, tedy je rozkrájej na malé řízky, urovnej na misku a polej tou omáčkou; také zbytky jelení nebo srnčí kýty i hřbety mohou se s touto omáčkou takto připravit; nejlépe však se k tomu hodí černá zvěřina.
Bramborový salát se zázvorem a dýňovými semínky
8 plátků slaniny
3 stroužky česneku
2 lžíce na jemno nastrouhaného zázvoru
800 g brambor typu A
2 lžíce olivového oleje
3 lžíce bílého vinného octa
1 lžíce cukru
4 lžíce majonézy Hellmann´s
1 menší cibulka
3 lžíce velkých kaparů marinovaných v octu
2 lžíce sušených rajčat
6 slaných ančoviček
2 lžíce dýňových semínek
sůl, pepř
Slaninu nakrájíme na drobno a pozvolna osmahneme. Přidáme na jemno nasekaný česnek a zázvor a max. 1 minutu restujeme. Do vyšší nádoby dáme ocet, cukr, sůl, pepř, olivový olej, majonézu, ančovičky a ponorným mixérem dobře rozmixujeme na jemnou hmotu.
Do mísy dáme uvařené brambory nakrájené na kostky a smícháme je s jemně nakrájenou cibulkou, nasekanými kapary, na jemno nasekanými sušenými rajčaty a osmaženou slaninou s česnekem a zázvorem. Zalijeme připraveným majonézovým dresinkem a dobře promícháme. Necháme alespoň hodinu odležet a před servírováním posypeme opraženými dýňovými semínky.
Čokoládový dortík s ovocem
200 g hořké čokolády
200 g rostlinného tuku Hera máslová příchuť
100 g moučkového cukru
5 vajec
2 lžíce polohrubé mouky
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve vodní lázni si rozpusťte čokoládu s rostlinným tukem. Do této rozpuštěné směsi pak dejte prosátou mouku a postupně přidávejte vejce jedno po druhém. Těsto vymíchejte do hladka. Připravte si vymazanou a vysypanou dortovou nebo koláčovou formu a vlijte do ní těsto. Pečte asi 15 minut. Po vyjmutí z trouby nechte vystydnout a podávejte s čerstvou vyšlehanou šlehačkou a ovocem.
Kokosové hrudky
250 ml Kokosového nápoje Alpro
300 g strouhaného kokosu
2 lžíce javorového sirupu
2 lžíce kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
špetka soli
Do rendlíku dáme kokosový nápoj, rozmícháme v něm kukuřičný škrob a přidáme javorový sirup. Zahříváme na mírně teplé plotně. Mícháme do zhoustnutí, asi 2 až 3 minuty, pak sundáme ze sporáku. Do směsi přidáme semínka z vanilkového lusku, sůl a strouhaný kokos. Dobře rozmícháme. Pomocí lžičky tvoříme hrudky, které položíme na plech vyložený pečicím papírem. Posypeme strouhaným kokosem a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme do zlato hněda po dobu 10 až 15 minut.
Ledový nápoj z manga a kokosu neboli smoothie
1 l Kokosového nápoje Alpro
450 g manga
5 kusů marakuje
½ lžičky chilli koření
Mango nakrájíme na kousky, několik menších na ozdobu si dáme stranou a ostatní necháme zmrazit, minimálně 2 hodiny nebo lépe do druhého dne. Vymačkáme dužinu z marakuje. Použijeme jen šťávu, ale lžičku semínek si dáme stranou na ozdobu. Zmrzlé kousky manga, šťávu z marakuje a kokosový nápoj dáme do mixéru a mixujeme, dokud nezíská smoothie jemnou konzistenci. Nalijeme ho do 4 sklenic a dozdobíme semínky marakuje, kousky manga a špetkou chilli.
TEXT: REDAKCE
FOTO: ARCHIV FIREM