U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Sladké i slané na našem stole
Kategorie: Březen | Autor: Eliška Černá
Pozvánka na čajový dýchánek
Čaje z vlastnoručně sebraných a usušených bylin osvěží, postaví nás na nohy a zaženou i případné neduhy nebo chřipku, která se o nás pokouší. Neobsahují kofein a zbytečně tak nezatěžují náš organizmus. Uklidňující účinky mátového nebo meduňkového čaje, ale i mnoha dalších, jsou dobře známé. Mnohdy je však chuť nálevu mdlá a nevýrazná. Výborně jej provoní ovoce, ať už čerstvé nebo sušené. Jemné nakyslou chuť a krásnou červenou barvu dodá bylinkovým čajům ibišek a nebo také čerstvé i sušené jablečné slupky.
Jednoduchá jablečná bábovka
Tato křehká bábovka je skvělým doprovodem čajového dýchánku.
Potřebujeme 3 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek krupicového cukru, 1 prášek do pečiva, 2 celá vejce, půl hrnku oleje, 1 až 2 hrnky mléka nebo vody, 2 hrnky strouhaných jablek.
Vejce utřeme s cukrem, přidáme olej, tekutinu a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zapracujeme strouhaná jablka. Řídké těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy a upečeme.
Jarní salát s pampeliškovými listy
Příroda se začíná pomalu probouzet k životu. Odpočaté po zimě začínají bujně rašit i mezi zahrádkáři tolik “oblíbené” pampelišky. Než s nimi začnete “bojovat”, použijte jejich mladé lístky do jarního salátu. Obsahují totiž hořčiny, minerální látky, třísloviny a hojně vitaminu C i A.
Potřebujeme 200 g vařené mrkve, 150 g tvrdého sýra, 150 g krůtí šunky, 2 papriky, několik mladých cibulek i s natí, 1 bílý jogurt, 2 lžíce majonézy, hrst pampeliškových listů, sůl, pepř.
Zeleninu, šunku i sýr nakrájíme na nudličky, stejně jako pampeliškové listy. Vše posolíme, opepříme a promícháme. Jogurt smícháme s majonézou a salát jím zalijeme. Podáváme s celozrnným pečivem.
Sýrový závin se šunkou
Potřebujeme 1 balíček mraženého listového těsta, 150 g krájeného eidamu, 150 g šunky, 1 červenou papriku, 2 lžíce kaparů, 1 rozšlehané vejce na potření, mouku na vál.
Těsto rozdělíme na dvě části a každou vyválíme na tenký plát. Posypeme kapary (nebo nakrájenou sterilovanou okurkou) a celý plát pokryjeme plátky sýra, šunky a nakrájenou paprikou. Zavineme, potřeme vejcem a dáme péci na studenou vodou pomokřený plech. Závin chutná horký i studený. Do náplně můžeme přidat i čerstvé bylinky.
Chodský koláč
Na chalupě máme více času si při vaření “hrát” a kromě toho, kynuté těsto nejlépe vykyne na vlažné peci.
Připravíme si 350 g polohrubé mouky, 70 g Hery, 2 vejce, 2 lžíce cukru, 2 dkg droždí (nebo sušené droždí, které zapracujeme přímo do těsta), 1,5 dl mléka, špetku soli, makovou a tvarohovou nádivku, zavařeni- nu nebo povidla, loupané mandle.
Z mléka, droždí, špetky cukru a mouky zaděláme kvásek. Heru rozehřejeme. Vykynutý kvásek přidáme k mouce spolu s vejci, cukrem a tukem. Zaděláme vláčné těsto, které necháme alespoň 30 minut kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na několik částí, ze kterých vytvoříme bochánky. Opatrně je rozválíme na placky a střed vyplníme pravidelným střídáním nádivek, zavařeniny a povidel. Ozdobíme mandličkami. Okraje potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme asi při 180°C.
Inspirace z půdy
Inspirujte se naším nápadem na ozdobení starého kuchyňského náčiní – smaltovaného cedníku nebo naběračky, které již neslouží svému účelu, ale nechceme se s nimi rozloučit. Vlepte nebo přidrátujte dovnitř kousek aranžovací hmoty opusťte se do tvůrčí práce. Cedníku budou slušet dozlatova usušené pichlavé bodláky v kombinaci s něžnou růžovou ostrožkou, mechem a semeníky kohoutku chalcedonského. Naběračku můžete naplnit růžemi, makovicemi a třeba levandulí, aby i hezky voněla.