U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Kupte si kompostér
Kategorie: Březen | Autor: text dm
Všichni dobře víme, že likvidace zahradních a kuchyňských odpadů kompostováním chrání životní prostředí. Přesto posečená tráva, listí, zbytky zeleniny a ovoce a větve po průklestu stromů končí v popelnicích nebo se spalují na ohništích… Přitom stačí pořídit si speciální kompostér – nádobu, která veškerý organický materiál promění v humus. A to i větve a další tuhé odpady rozdrcené v drtiči nebo alespoň rozsekané sekerou, což je důležité pro lepší přístup vzduchu, a tím i zrání kompostu. Termofilní bakterie svoji činností způsobí, že se již po založení 30 – 50 cm silné vrstvy teplota uvnitř hmoty samovolně zvýší na 50 – 70 °C, což většinou stačí k likvidaci semen plevelů a zárodků některých chorob. Aby nedošlo k hnití (anaerobnímu rozkladu), posypeme každou vrstvu asi 10 dkg mletého vápence. Ještě lepší je dusíkaté vápno, neboť díky jeho působení se z hmoty uvolňuje kyanamid, který je účinný proti houbám, bakteriím a slimákům, urychlí rozklad hmoty a odstraní zápach. Většina kompostérů nemá dno, což umožní přístup žížalám a přispěje k ještě rychlejšímu zrání. Ale pozor, aby se do nádoby nedostali slimáci! Nakladou do kompostu vajíčka, která se pak s rozšíří po zahradě. Obvod kompostérů proto obsypeme zeminou. Kompost je zralý asi za 6-12 týdnů a nám odpadne starost s nákupem zahradního substrátu.
text dm, foto archiv