Tipy pro lahodnou kávu
Blíží se vánoční svátky a s nimi přijde i čas velkých návštěv. Budete připravovat spoustu dobrot a v pohoštění nebude chybět ani káva. Jak s ní zacházet, aby zůstala dlouho chutná a voňavá?
Pořídili jste si kávovar a milujete chuť a vůni čerstvé kávy. Pak vás běžné druhy a káva strčená do skříňky v otevřeném sáčku neuspokojí a určitě oceníte pár tipů, jak doma zachovat koupenou kávu co nejčerstvější.
Čerstvě namletá zrnka – ideální řešení
„Nejjednodušším tipem na skvělý požitek z kávy je připravovat ji co nejčerstvější – pořídit si domů mlýnek a kvalitní zrnkovou kávu si vždy namlít v požadovaném množství, a pak ihned připravit. Káva neztratí nic na své čerstvosti, chuti a aroma,“ doporučuje, Luboš Martínek, šéfbarista kavárenské sítě CrossCafe.
Při nákupu zrnkové kávy se jistě také vyplatí zjistit, kdy byla káva pražená a vybrat tu nejčerstvější. Tak zaručíte maximální zachování chuti a aroma, které nápoji dávají v kávovém zrnu obsažené oleje.
Melte podle potřeby
Pokud doma mlýnek nemáte, je nejlepší variantou kupovat čerstvě praženou a při nákupu namletou kávu v některé z pražíren nebo kaváren a kávu spotřebovat co nejrychleji. A proto se vyplatí kupovat ji po menších dávkách. Pokud ji nespotřebujete rychle nebo si koupíte větší množství, je třeba ji správně uskladnit, aby neztratila svou chuť a aroma.
Jak správně kávu uchovávat
Hlavními nepřáteli čerstvě namleté kávy jsou teplo, světlo, vlhkost a vzduch. Kávu je ideální uchovávat ve vzduchotěsné nádobě a v chladu. Na skladování kávy je vhodné použít speciální dózu určenou pro uchovávání suchých potravin, která je vyrobena nejlépe z porcelánu nebo kovu a lze ji těsně uzavřít. Neměla by být z čirého skla, protože světlo kávě škodí. Pokud potřebujete obsah dózy vidět, pořiďte si pouze ty s malým okénkem. „Vhodná je také keramická nádoba s vakuovou pečetí,“ říká Martin Noha zástupce holandské firmy Brabantia, která vyrábí designové doplňky do domácnosti.
Trvanlivost kávy prodloužíte, pokud ji nebudete skladovat na teplých místech, například nad digestoří či lednicí, kde rychleji ztrácí své vlastnosti. A do kdy ideálně kávu spotřebovat, aby netratila na kvalitě? „Čerstvě praženou zrnkovou kávu doporučuji uchovávat maximálně měsíc, mletou kávu spotřebujte do týdne,“ doporučuje Luboš Martínek.
Vakuum – skvělý pomocník
Kávě nic neškodí tolik jako vzduch a vlhkost. Stačí několik dnů (často jde o hodiny) a chuť a aroma se změní k nepoznání. Řešením jsou vakuové dózy. Zmáčkněte tlačítko na víčku, uzavřete a je hotovo. Chuť a vůně kávy se uchovají déle svěží.
TEXT: HELENA ŠTĚTINOVÁ
FOTO: BRABANTIA, DOUBLESHOT, CROSSCAFE, TCHIBO