U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
V říjnu připomínáme …
Kategorie: říjen | Autor: lom
* Sklízíme květák, vodnici a červenou řepu. Hlávky zelí vydrží sice déle, ale sklízíme je rovněž v optimální zralosti. S mrkví počkáme, dokud neuvadnou listy. Pastiňáku vydrží i větší mrazy a navíc budou sladší, stejně jako turín. Také pór může být na záhonu.
* Ovoce češeme dobře vybarvené. Dozrálá jablka poznáme tak, že vezmeme plod do ruky a lehce jej pootočíme doprava. U zralého se stopka snadno oddělí od větve. Organické odpady, pokud nepocházejí z nemocných rostlin nebo z porostu napadeného škůdci, zkompostujeme.
* Mečíky a Jiřinky po prvním mrazíku vyryjeme, necháme několik hodin na záhonu oschnout a zbavíme zeminy. Jiřinkám seřízneme asi na deset centimetrů stonky. Ukládáme je do bedniček a v místnosti s teplotou čtyři až šest stupňů.
* Ještě stále plejeme, hlavně v trvalkových záhonech a na skalce. Náchylné skalničky jako jsou lewísie přikryjeme tabulkou skla.
* Aby nám nebylo líto, že jen sklízíme a likvidujeme, vysazujeme okrasné a ovocné stromy.
Rakytník roste téměř sám
Některá speciální zahradnictví nabízejí rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides). Tento pohledný, velmi užitečný, i když značně pichlavý keře, potřebuje jen nepatrnou péči. Vytváří keř 1,5 až 3 metry vysoký, výjimečně se vyskytuje jako strom vysoký i více než šest metrů. Za vegetace zdobí stříbřitými listy, k nimž v říjnu přibudou dekorativní oranžové plody. Je to rostlina dvoudomá, jedna samčí rostlina stačí na šest samicích. Samicí květy jsou žlutavé, samčí stříbřité. Plody jsou léčivé, podporují trávení, především však zlepšují odolnost organizmu vůči infekcím. Doporučuje se je konzumovat při a po žloutence, ale také při arteroskleroze. Odvar z nich pomáhá léčit některá kožní onemocnění. Z čerstvé šťávy se velmi rychle ztrácí vitamin C, kterého zde je velké množství, proto se doporučuje chemická konzervace. Z plodů se připravují marmelády, kompoty, šťávy, ale také alkoholické nápoje. Keř roste i v chudé hluboké písčité půdě, potřebuje jen slunce a nemá rád kyselé půdní prostředí.
Léčivá pochoutka
Rebarbora (reveň) je trvalka pěstovaná pro zdužnatělé řapíky. Roste velmi dobře i tam, kde o ni nemůžeme příliš pečovat. Rostlina zabere asi čtverečný metr a vytrvává na místě 10 až 20 i více let. Rebarbora se dříve používala jen jako léčivá rostlina (má silné projímavé účinky). Na špenáty, kompoty a koláče ji začali pěstovat Francouzi. Používá se i k přípravě pyré a na ochucení jehněčího masa. Řapíky mimo jiné obsahují provitamin A, vitamin C, organické kyseliny a minerální látky.
lom, foto autor a archiv