U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

Jabloně pro vlhčí léta

Kategorie: Zahrada | Autor: Jaroslav Kraus

Po dvaceti sušších letech přibývá v současné době i v naší republice srážek během vegetace – a na ovoci houbových chorob. Většina menších pěstitelů nepoužívá chemické prostředky, tudíž proti houbovým chorobám, jako je například strupovitost jabloní, nebojuje dost účinně – a tím stále dochází ke značnému poškození ovoce. Je tedy otázka, jak dál na zahrádkách u chat a chalup, kde chtějí pěstitelé sklízet ovoce zdravé a nepřehánět to s chemií.

Pokud jde o jabloně, některé odrůdy jsou náchylné na strupovitost, jiné jsou k ní tolerantní nebo i rezistentní, tedy odolné. Odrůdy náchylné by se již na menších pozemcích neměly pěstovat, protože vyžadují častou chemickou ochranu. Mezi ně patří Spartan, Gloster, Golden Delicious a další. Odrůdy tolerantní, to znamená ty více než středně odolné proti strupovitosti, jako jsou Rubín a jeho mutace (Bohemie), ve vlhkém roce 2002 zklamaly. Ani tři postřiky většinou nestačily zabránit poškození plodů. V sušším roce jsou postačující. Patří mezi ně Melrose, Jonagold, Auralie, Dublet, Angold, Ontario atd. Tolerantní odrůdy jsou vhodné pro pěstitele, kteří používají chemický postřik a sledují vývoj počasí v daném roce. Zbývají nám odrůdy rezistentní, to znamená ty naprosto odolné proti strupovitosti jabloní. Díky našim šlechtitelům jsou některé z nich již velmi kvalitní a chuťově se vyrovnají starším odrůdám.

Jaké zvolit podnože?

Na každém pozemku, kde byly stromy vysazeny už hodně dávno, anebo i tam, kde se sázely před dvaceti lety i dříve, je třeba začít s obnovou. Staré nemocné stromy odstraníme, zdravé mladší středně vzrůstné zákrsky můžeme přeroubovat. Další možností je výsadba nových stromků. Pokud budeme sázet do úrodné zavlažované půdy, zvolíme jen odrůdy rezistentní, na slabě vzrůstných podnožích, jako jsou Mg, J-TE-E, J-TE-H, J-TE-F, J-OH-A. Sázíme v řadě na vzdálenost 2,5 – 3 metry od sebe. V plné plodnosti se pak lépe ošetřují. Zapěstujeme štíhlá vřetena, k nimž však musíme dát kůl – opěru. Na horších půdách zvolíme středně vzrůstné podnože M4 nebo MM106, které lépe zakořeňují a nepotřebují opěru. Sázíme v řadě s rozestupy 4 – 5 metrů. Chceme-li vypěstovat stromy větších tvarů – čtvrtkmeny nebo polokmeny, volíme podnož A2. Sázejí se od sebe 6 – 8 metrů podle kvality půdy (čím horší půda, tím bude vzdálenost větší).

Zcela rezistentní odrůdy

Novým, pro drobné pěstitele velmi zajímavým směrem, je pěstování jabloňových odrůd rezistentních na strupovitost (choroba se na nich nevyskytuje a není třeba je chemicky ošetřovat). Uvádím rezistentní odrůdy, které jsou již u drobných pěstitelů dostatečně vyzkoušeny a v ovocných školkách se rozmnožují. Mezi letními odrůdami je velmi chutná Hana, která zraje koncem července, týden po ní dozrává rezistentní odrůda Nela s podobnými vlastnostmi. Mezi odrůdy, jež se konzumují až do Vánoc, patří velmi chutná je Aneta a celočervená Selena. Ani u chuťově výtečné Vandy se nemusíme bát strupovitosti, ale je u ní nebezpečí fyziologické skvrnitosti. Nechají-li se tyto odrůdy déle na stromě, jdou do konzumní zralosti již do Vánoc. Jinak například Rubinola – jedna z nejlepších – vydrží až do března, stejně jako odrůda Lotos, kterou volíme pro náchylnost na padlí jabloňové spíše do středních a vyšších poloh. Pro konzumaci v zimním období je chuťově výtečný Topaz, odrůda, kterou lze skladovat až do dubna, a Goldstar, zelenožlutá odrůda s pěkným líčkem. Velmi krásná a dobrá je rezistentní odrůda Rajka, která vydrží do března. Stejně dlouho nám bude chutnat velmi plodná rezistentní odrůda Rosana.

Jabloně pro vlhčí léta