U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN NA NAŠEM STOLE

Kategorie: Volný čas | Autor: Antonín Tony Linhart

Cukety aneb zucchetti, zucchini, courgette či kabačky patří ke skupině drobnoplodých chřestových tykví a tak trochu připomínají salátové okurky. I když jsou v kuchyni všestranně využitelné, u nás ještě docela nezdomácněly. Pocházejí ze Středomoří a nejvíc jsou oblíbené v arabských zemích, kde se připravují na všechny možné způsoby. Podávají se syrové i tepelně upravené. Cukety se používají dříve, než úplně dozrají, vybíráme proto pouze mladé, nepříliš velké plody bez známek poškození. Velmi dobře (a téměř samy) rostou i v našich podmínkách. Z cuket lze připravovat chutné zeleninové polévky nebo dnes tolik populární kotlíky, různé saláty, přílohy k masům, dušená, zapékaná i smažená hlavní jídla, drobné chuťovky a dokonce i moučníky a dezerty. Většinou jde o jednoduché, nenáročné recepty, ale s efektním výsledkem. Věříme, že po prvním ochutnání budete uvažovat o založení spolku přátel cuket. Naše recepty, ostatně jako vždy, berte jako příklady pro rozvíjení vlastní kuchařské fantazie. Uvedené rozpočty jsou pro čtyři osoby.

Cuketový kotlík s tofu

400 g cuket, 300 g mrkve, 300 g sýra tofu, po svazku jarní cibulky a zelené petrželky, 6 lžic oleje, 1/8 l zeleninového vývaru z kostky (pokud má mít pokrm řidší konzistenci jako polévka, použijeme 3/4 l vývaru), 1 lžíce citronové šťávy, mletý černý pepř, sůl

Cukety a mrkev nakrájíme na tenká kolečka, cibuli i s natí a petrželku nasekáme. V rendlíku rozehřejeme větší část oleje a zeleninu na něm za stálého míchání osmažíme. Směs pak zalijeme vývarem, přivedeme k varu a dusíme asi 10 minut. Zelenina by měla být “na skus”. Na zbytku oleje osmažíme do chřupava na kostičky nakrájené tofu. Přimícháme je k zelenině, osolíme, opepříme a podle chuti přidáme citronovou šťávu. Jako letní večeře je to výborné a pochutnají si i vegetariáni.

Cuketový salát s kuskusem

500 g cuket, 75 g kuskusu, 400 g rajčat, 1,5 dl zeleninového vývaru z kostky, 1/4 šálku oleje, 1 lžíce citronové šťávy, kayenský pepř (nemusí být), šalvěj, stroužek česneku, 2 lžíce jemného octa, svazek pažitky, mletý černý pepř, sůl

Kuskus je jakási orientální krupice, vyráběná zvláštní technologií. Dnes ho dostaneme v každém větším hypermarketu a v prodejnách zdravé výživy. I jinak připravený než v našem receptu je zajímavým zpestřením jídelníčku. Kuskus nejprve lehce opečeme na oleji (asi minutu), podlijeme 2/3 vývaru a asi 25 minut pomalu vaříme. Necháme vychladnout, občas jej kypříme vidličkou, aby se neslepil. Cukety na hrubo nastrouháme a v míse smícháme s citronovou šťávou, pepřem a solí. Česnek nasekáme a s lístky šalvěje zpěníme na zbývajícím oleji. Přilijeme zbytek vývaru, povaříme a necháme vychladnout. Spolu s octem přidáme k připraveným cuketám. Zbývá jen dodat nakrájená rajčata, vmíchat kuskus, ozdobit sekanou pažitkou, přisolit, případně opepřit. Přítomný vegetarián, který u nás ochutnal i předchozí pochoutku, se k nám brzy přistěhuje.

Cuketové karbanátky

500 g cuket, 3 starší housky, 1/8 l mléka, 2 vejce, podle potřeby strouhanka, 2 stroužky česneku, olej na smažení, tymián, rozmarýn, mletý bílý pepř, sůl

Housky nakrájíme na kostičky, zalijeme mlékem, necháme vsáknout a pak rozmícháme. Přidáme nastrouhané cukety, vejce, rozetřený česnek a podle chuti koření. Nakonec osolíme a vymícháme těsto. Pokud je řídké, zahustíme strouhankou. Formujeme karbanátky a na oleji pečeme do zlatova. Podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.

Příloha z cuket ke grilovanému masu

400 g cuket, 150 g sladké smetany, 60 g másla, bílý pepř, sůl

Tenké plátky cuket šupinovitě rozložíme do zapékací mísy, zalijeme smetanou, osolíme, opepříme, poklademe kousky másla a v troubě do zlatova zapečeme (asi 20 minut). Velice rychlé, jednoduché a moc dobré!

Cuketový bramborák k pivu

500 g cuket, 1 vejce, hrst polohrubé mouky, česnek, sádlo na smažení, majoránka, pepř, sůl

Postupujeme stejně jako u klasického bramboráku. Strouhané cukety smícháme s moukou, vejcem, rozetřeným česnekem, solí a kořením. Nabíráme lžící, rozestřeme na pánvi a v rozpáleném sádle pečeme z obou stran. Horké ihned podáváme.

Smažené cukety pro labužníky

750 g cuket, 75 g hladké mouky, 1/4 lžičky chilli papriky, 2 stroužky česneku, 1 citron,

1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 50 g másla, olej na smažení, pepř, sůl

Kolečka cuket poprášíme moukou a v pánvi na oleji do zlatova opečeme. Vyjmeme je z oleje a uložíme do tepla. Do pánve dáme máslo, chilli, nakrájený česnek, citronovou šťávu, nasekané olivy a prudce osmažíme, až se bude z másla kouřit. V tu chvíli přidáme o-smažené cukety, promícháme, dochutíme solí a pepřem a horké podáváme. Kuchyň vyvětráme dodatečně.

Cukety na pomerančích

750 g cuket, 2 pomeranče,

30 g másla, mletý bílý pepř

Cukety nakrájíme na kolečka a s nastrouhanou pomerančovou kůrou a šťávou dáme do hrnce. Přiklopíme pokličkou a při mírné teplotě vaříme, až cukety změknou (asi 6 minut). Pak přidáme máslo a pepř a odvážným milovníkům nevšedních chutí podáváme ihned po sejmutí z plotny.

Dobrou chuť s cuketami vám přeje

Cuketový kotlík s tofu

FOTO ČEŘ A ARCHIV AUTORA

Cuketové karbanátky

FOTO ČEŘ A ARCHIV AUTORA

Příloha z cuket ke grilovanému masu

FOTO ČEŘ A ARCHIV AUTORA

ORIGINÁLNÍ POKRMY Z BĚŽNÝCH SUROVIN NA NAŠEM STOLE