U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
VELIKONOČNÍ VĚNEC A ZVÍŘÁTKA
Kategorie: Volný čas | Autor: Jana Vaněčková, FOTO FP A Zdeněk Prchlík
Recept na kynuté těsto
300 g prosáté hladké mouky, 200 g prosáté polohrubé mouky, 30 g droždí, 1 žloutek, 1 vejce, špetka soli, 50 g cukru krupice, 160 ml vlažného mléka, 80 g rozpuštěného vlažného másla
na potření: 1 žloutek, 1 lžíce mléka
Mouky promícháme a nasypeme do mísy. Ve středu uděláme prsty důlek, do něj rozdrobíme droždí, přidáme žloutky, vejce, sůl a za postupného přilévání vlažného mléka a másla zaděláme hladké těsto, aby se nelepilo na stěny mísy ani na vařečku. Bochánek těsta poprášíme trochou mouky, v míse zakryjeme utěrkou a necháme asi 50 – 60 minut kynout. Potom těsto rozválíme a tvoříme různé tvary (věnec, zvířátka apod.), které přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Těsto potřeme rozšlehaným žloutkem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě na střední výkon. Doba pečení závisí na velikosti vytvořených tvarů.