U tohoto článku nebylo technicky možné zajistit fotografie a obrázky.
Pochutnejte si
Kategorie: Volný čas | Autor: rb
s herečkou a zpěvačkou Yvetou Blanarovičovou
Z pohádek ji známe spíše jako čertíka, v divadle Na Fidlovačce se však ve hře Malované na skle převléká za Anděla. Tak ji bezpochyby vidí i její partner arch. Jan Mleziva. Yveta totiž moc ráda jí a taky dobře vaří (ostatně seznámili se v restauraci). Pro nás však vybrala recept, který je specialitou její maminky. Než se dáme do kuchtění, vyřizujeme Ivetino pozvání do divadla v Kolíně, kde každý měsíc vždy dva dny natáčí Dobroty s Petrem Novotným. Prý se tam užije spousta legrace. Jistě nás okouzlí i v roli Carmen, jejíž provedení jako muzikálu připravuje Na Fidlovačce režisér Ján Deák. Ale zpět ke slíbenému receptu. Jsou to:
Parené buchty
Potřebujeme: 3 dl mléka, 30 g droždí, na špičku nože soli, 1 lžíci cukru, 1 vajíčko a mouky tolik, aby vzniklo středně husté těsto (zhruba 500 g)
Z cukru, droždí, poloviny mléka a trošky mouky připravíme kvásek, který necháme chvilku kynout. Do mísy dáme část mouky, kvásek, osolíme, vmícháme vajíčko a další vlahé mléko. Hněteme a přidáváme mouku, až je těsto hladké. Přikryjeme a dáme kynout. Když zvedá utěrku, vyválíme těsto asi na 3 cm a vykrajujeme pomoučenou skleničkou o průměru asi 8 cm buchty; protáhneme je moukou a necháme ještě chvilku “dojít”. Pak skládáme do velkého hrnce na pařáček potřený olejem a paříme 4 – 5 minut (nejprve dáme několik “testovacích” a zkusíme párátkem, zda se nelepí). Na míse buchty potíráme máslem a sypeme práškovým cukrem a kakaem, nebo zdobíme čepicí z džemu, tvarohu a zakysané smetany.